Stopp i tågtrafiken norr om Stockholm

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2016-09-08

"Inspektören sitter själv fast"

På torsdagseftermiddagen var det totalstopp i tågtrafiken mellan Häggvik-Rotebro efter att en lastbil kört in i en bro på Sollentunavägen i Rotebro norr om Stockholm.

– Det är totalt kaos, jag har aldrig sett så mycket folk. Det var som på festival, säger ögonvittnet David Calmhede.

Inspektören, som skulle kontrollera bron, fastnade själv i trafiken varpå besiktningen drog ut på tiden. Vid 18-tiden var trafiken igång igen med kraftiga förseningar som följd.

Vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen körde en lastbil in i en järnvägsbro på Sollentunavägen i Rotebro norr om Stockholm. Då händelsen befarades ha skadat bron, stoppades all tågtrafik på sträckan i väntan på inspektion.

– Det är totalstopp i tågtrafiken just nu och en inspektör är på väg dit just nu för att undersöka bron. Förhoppningsvis får vi snart besked att vi kan släppa på trafiken igen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket vid 17-tiden.

Ett befarat brofel

Stoppet påverkade all tågtrafik på sträckan Häggvik - Rotebro, vilket innebar att fjärrtåg Stockholm - Uppsala/Gävle/Falun, SL pendeltåg Märsta/Uppsala - Södertälje Centrum samt Arlanda Express drabbades.

På Trafikverkets hemsida uppgav man att orsaken var ett befarat brofel och att reparatören beräknades vara på plats runt 17.15-tiden.

Något som inte riktigt gick enligt planen.

– Då besiktningsmannen själv har transporterat sig i den vanliga trafiken har även han fastnat och därför tar det nu längre tid innan han är på plats, meddelade Henrik Palmér presskontakt på SL vid 17.30-tiden.

Inga ersättningsbussar

Då Stockholmståg, som trafikerar sträckan, fått besked att inspektören skulle ha varit på plats tidigare, hade inga ersättningsbussar satts in på sträckorna utan resenärerna fick ta sig fram på bästa möjliga sätt.

– Problemet är att det är en besvärlig plats för resenärerna att ta sig vidare på då det inte går några bussar längs med spåren, Henrik Palmér.

– Vår förhoppning är att besiktningsmannen ska vara på plats så fort som möjligt och godkänna bron så att vi kan släppa på trafiken igen.

"Det är katastrof"

Aftonbladet har pratat med flera personer som vittnar om att hundratals människor påverkades av olyckan.

– Det är totalt kaos. Jag har aldrig sett så mycket folk. Det var som på festival, säger ögonvittnet David Calmhede.

16-åriga Asila Yousofzai fastnade i kaoset vid busstationen i Häggvik.

– Jag åkte från Sollentuna och alla var tvungna att stiga av i Häggvik. Det var typ 500 personer som stod och väntade på bussarna som bara körde förbi oss då de redan var fulla med folk. Det var katastrof.

Asila gick därför vidare till en annan busstation som låg mycket längre bort i förhoppning att komma med någon av bussarna.

Hon säger att informationen från SL varit mycket knapphändig.

– Vi har inte fått någon information alls mer än att vi får vänta.

Förseningar hela kvällen

Vid 18.15-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken på sträckan var igång igen men med stora förseningar samt en del inställda avgångar.

– För pendeltågen tar det nog en timme innan de är ikapp men för fjärrtågen och de som ska längre kommer nog förseningarna pågå hela kvällen. Men tågen går, det är det viktigaste, säger Katarina Wolffram.

Var bron skadad?

– Det var nog inget större fel då man inte hade släppt på trafiken så fort annars. Från att inspektören var på plats gick det nämligen förhållandevis snabbt till att bron öppnades igen.

Följ ämnen i artikeln