Polisen varnar för nya sedelbluffen

Publicerad 2015-08-07

Bedragare låtsas vara från Riksbanken i uppdrag att byta ut gamla sedlar mot de nya.

Nu varnar Stockholmspolisen för det nya bedrägerisättet.

– Man ger ett sken av att man är där för att "hjälpa till", säger Ditte Westin på polisen.

Det härjar just nu bedragare i Stockholmsområdet som ger sig på äldre personer – i deras hem.

De är välklädda, vältaliga och utger sig för att på Riksbankens uppdrag byta ut gamla sedlar mot nya.

– Bedragarna inger ett förtroende genom att bete sig artigt och vara trevlig, säger Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter.

Nu varnar polisen för bedragarna som gett sig på och lurat flera äldre.

”Ber om bankkort”

Enligt polisen handlar det bland annat om en man som härjat i Örebro.

Signalementet för mannen är att han är ensam och vältalig, han för sig fint och uppges ha på sig en mörk kostym. Enligt polisen är han en typisk person som inte verkar "ha några onda avsikter".

– Han ger ett sken av att han är där för att "hjälpa till" och ber om bankkort och identifikation för att kunna byta pengarna till de nya sedlarna, säger hon.

I början av augusti ringde mannen på hos en 97-årig kvinna i Örebro. Och bara dagen efter blev en 86-årig man utsatt för samma sak.

Men polisen tror att många fler drabbats eller kommer att drabbas.

– Mörkertalet är väldigt stort när det gäller den här typen av bedrägerier. Det är många som bara stänger dörren och inte bryr sig om att anmäla.

Vanligt att klä ut sig

Förra året gjordes 1 553 anmälningar av äldre personer som blivit av med pengar eller andra värdesaker.

Tidigare har bedragarna klätt ut sig till bland annat brandmän, reparatörer och vårdpersonal Vanligast är att de äldre utsätts i sitt eget hem.

– Det är otroligt vad de hittar på. De är duktiga på att ta vara på tillfällen. Nu kommer sedelbytet och många äldre känner oro, då använder man det som ursäkt för att "hjälpa till".

Enligt polisen är det självklart att Riksbanken inte går ut och knackar dörr för att hjälpa till. Men för en äldre person, som dessutom känner oro inför sedelbytet, är det inte lika självklart.

– Lämna aldrig, aldrig, aldrig ifrån dig personuppgifter, bankuppgifter, körkort eller pengar. Stäng alltid dörren, uppmanar Ditte Westin.

Värsta bluffmetoderna – och så skyddar du dig

Följ ämnen i artikeln