Danmark avvaktar beslut om gränskontroller

Uppdaterad 2015-11-13 | Publicerad 2015-11-12

STOCKHOLM/KÖPENHAMN/ROSTOCK. De svenska gränskontrollerna ritar om flyktvägarna genom Nordeuropa.

Samtidigt som flyktingarna nu väntas lämna Tyskland och Rostock överväger Danmark att följa Sveriges exempel – att täppa igen gränsen.

– De närmsta timmarna är avgörande, säger Danmarks migrationsminister Inger Støjberg till DR.

Danmark har ännu inte tagit något beslut om att införa gränskontroller. Men de följer utvecklingen vid den dansk-svenska gränsen noggrant, säger Danmarks migrationsminister Inger Støjberg till DR.

– De närmsta timmarna och dagarna är avgörande. Flyktingarnas resvägar kan komma att ändras och pressen på de danska gränserna kan påverkas. Allt detta ska vi följa mycket noga, säger Inger Støjberg.

På Köpenhamns Hovedbanegård har volontärarbetare redan märkt av en förändring. Hittills har de flesta asylsökande som anlänt hit från Tyskland snabbt bytt tåg och fortsatt resan till Sverige eller Norge. Efter det svenska gränsbeslutet väljer många att vänta i Köpenhamn och tänka igenom sina alternativ.

När Aftonbladet besöker hovedbanegården står ett 50-tal asylsökande vid en samlingsplats. En barnfamilj vilar på en filt bredvid ett bageri. Föräldrarna pratar med volontärer på plats medan barnen sitter med en dator i knät och tittar på tecknad film.

– Det har varit betydligt fler här i dag än tidigare i veckan, säger volontären Ahmad, 25.

Kollegan Erkan, 26, delar hans uppfattning.

– Det råder även stor förvirring. Folk som till exempel vill till Norge eller Finland kan inte längre ta sig dit eftersom de måste söka asyl i Sverige om de tar sig över bron. Nu vet de inte vad de ska göra och hamnar i stället här.

Båda tror att antalet asylsökande i Danmark kommer att öka när Sverige nu infört gränskontroll.

– Självklart blir det så. De som kommer har inga andra möjligheter. De vill vända tillbaka utan fortsätta sin resa. Men jag har förståelse för Sverige. Ni har gjort ett fantastiskt arbete, nu måste Danmark göra sitt.

Färre kan komma till Sverige

Om Danmark skulle införa en gränskontroll kan det få effekten att färre personer tar sig via Danmark för att söka asyl i Sverige. De måste då söka asyl i Danmark för att få stanna.

– Det är möjligt. Personer som kommer till den danska gränsen för att ta sig till Sverige kommer i så fall sannolikt att stoppas i stor utsträckning, säger Rebecca Stern, docent i folkrätt vid Uppsala universitet.

Hon betonar att rätten att söka asyl i Sverige alltid är den samma - men i praktiken skulle ett hårdare dansk gränskontroll kraftigt försvåra möjligheten att göra det.

Och samtidigt som danska myndigheter granskar flyktingströmmarna tycks allt färre flyktingar nu anlända till Rostock, som hittills, enligt myndigheterna, tillfälligt härbärgerat 32 000 flyktingar som rest till Sverige under loppet av två månader.

Enligt stadens presstalesman Ulrich Kunze väntade man under torsdagseftermiddagen att 400 flyktingar skulle övernatta i staden under natten till fredagen – att jämföra med 900 natten innan.

– Rostock kommer inte längre att vara en hotspot för flyktingar och vi tror nu att de i stället kommer att resa via Danmark, säger Ulrich Kunze.

En naturlig resväg norrut om färja till Trelleborg inte längre är aktuellt är via tyska Flensburg vid danska gränsen. Till staden går bussar från en rad knutpunkter i norra Tyskland.

Inga planer på gränskontroll

Men om det faktiskt blir aktuellt med en dansk gränskontroll är i dagsläget oklart.

– Som det ser ut nu så finns det inga planer för någon gränskontroll. Detta eftersom vi ännu vet om den svenska gränskontrollen kommer att ha någon inverkan på Danmark. Ett införande av gränskontroller skulle även kunna leda till att Sverige får fler asylsökande, säger Inger Støjberg.

Danske statsministern Lars Løkke Rasmussen säger till nyhetsbyrån Ritzau att ett införande av gränskontroller troligtvis skulle leda till fler asylsökande i Danmark – inte tvärtom. Løkke tror dock inte att de svenska gränskontrollerna ska öka antalet asylsökande i Danmark.

– Vi har en beredskap och det var inte så att vi först i går började tänka tanken att det kan uppstå en situation där svenskarna inför gränskontroll i en eller annan form, säger han efter toppmötet i Valletta.

"Trycket kommer lätta"

Både Norge och Finland har varit positiva till Sveriges beslut att införa gränskontroller.

– Det här förändrar också vår situation. Jag tror att trycket på oss också kommer att lätta efter det här beslutet. Men vi får se vad det får för effekt i Europa, säger Finlands statsminister Juha Sipilä till TT och andra svenska journalister i Valletta på Malta.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger till Helsingin Sanomat att beslutet är en "stor vändpunkt" i svensk flyktingpolitik och att det också kan vara en vändpunkt på ett europeiskt plan, då Sverige varit det land som utifrån sin befolkningsmängd tagit emot flest asylsökande.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln