IS-fäste nära att falla

Publicerad 2015-12-23

Irakiska regeringsstyrkor rycker allt närmare centrala al-Ramadi i den strategiska Anbarprovinsen.

Tiotusentals civila är kvar i staden.

– IS har omringat dem och hindrar dem från att ta sig ut, säger Hikmet Suleiman, rådgivare till guvernören i Anbarprovinsen, till CNN.

Offensiven har förberetts under veckor och på tisdagen gick arméstyrkor och soldater från antiterrorenheten, med flygunderstöd från den USA-ledda alliansen, in i staden som har hållits av IS sedan i maj.

Den irakiska flaggan vajar över två stadsdelar i Ramadi, uppger irakiska armén för CNN under onsdagen.

Den irakiska armén förbereder sig på att återta viktiga regeringsbyggnader efter att ha avancerat in mot stadskärnan i al-Ramadi, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Området är fullt av minor och minerade hus. Plus, det är en del IS-motståndsfickor kvar, säger  Naseer Al Nouri, rådgivare till irakiska försvarsministeriet, enligt Foreign Policy.

Inom dagar

– Under de kommande dagarna kommer vi att kunna meddela den goda nyheten om en fullständig befrielse av al-Ramadi, sade general Othman al-Ghanemi till irakisk tv på onsdagen, enligt Reuters.

al-Ramadi, beläget väster om huvudstaden Bagdad, är IS andra fäste i den viktiga Anbarprovinsen, som med sin gräns mot Syrien binder ihop extremiströrelsens territorium i de båda länderna.

– Om Ramadi faller så återstår Fallujah och Mosul (i norra Irak), som är väsentligt svårare att inta. Men visst, det innebär definitivt förändringar, eftersom IS då inte längre håller territorium på samma sätt, säger Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, till TT.

Tiotusentals civila kvar

Enligt CNN finns tiotusentals civila kvar i staden. IS har omringat dem och hindrar dem från att lämna staden, uppger Hikmet Suleiman, rådgivare till Anbarprovinsens guvernör.

Om de helt lyckas driva ut Islamiska staten (IS) ur staden innebär det ett betydande bakslag för extremiströrelsen.

Bristande stridsmoral och korruption inom armén ledde till att al-Ramadi föll relativt lätt när IS anföll i maj, precis som då rebellerna intog staden Mosul sommaren 2014.

Sedan dess har shiamuslimska miliser, bland annat organiserade av Iran, bjudit det starkaste motståndet mot IS. Men under offensiven i al-Ramadi har regeringsarmén valt att inte blanda in shiamiliserna, för att inte underblåsa religiöst betonat våld vid ett övertagande av den sunnidominerade staden.

– Ett av Iraks stora problem är att skapa en samlad stat som folk har tillit till. Om de lyckas i Ramadi är det första gången irakiska arméenheter når framgångar utan religiös folklig mobilisering, säger Joel Ahlberg.