’Skjutningen var rasistisk terrorism’

Publicerad 2015-06-19

Tidigare vän: Ville se uppdelning av vita och svarta

Nio personer sköts ihjäl i kyrkan i amerikanska Charleston.

Misstänkte skytten Dylann Roof, 21, tros ha haft rasistiska motiv.

– Det här är terrorism, skriver Marc Lamont Hill, professor i afroamerikanska studier, på Twitter.

Allt fler detaljer kommer fram om det fruktansvärda dådet i amerikanska Charleston i delstaten South Carolina, på torsdagsmorgonen svensk tid.

Det var onsdagskvällen i den amerikanska staden som medlemmar tillhörande African Methodist Episcopal Church samlades i kyrkan för bibelstudier. Till samlingen kom även en person som tros vara Dylann Roof. Enligt åklagare i Charleston ska han ha tagits emot av kyrkan och deltagit i nästan en timme innan han öppnade eld.

Nio personer dödades, varav tre män och sex kvinnor. Bland offren finns pastorn Clementa Pinckney, 41.

De övriga döda är Cynthia Hurd, 54, Tywanza Sanders, 26, Sharonda Singleton, 45, Myra Thompson, 59, Ethel Lance, 70, Susie Jackson, 87, pastor Daniel Simmons Sr., 74, och DePayne Doctor, 49.

Bara tre personer överlevde attacken, bland annat en femårig flicka som spelade död.

Revisor kände igen frisyren

Skytten flydde från kyrkan och en intensiv polisjakt inleddes i Charleston. Poliser från hela östkusten deltog i sökandet men det var först 14 timmar senare som 21-årige Dylann Roof kunde gripas.

Revisorn Debbie Dills i Kings Mountain, North Carolina, var på väg hem från kyrkan när hon såg en svart bil som hon kände igen. Hon såg också en skylt som visade att den var från South Carolina.

– Jag åkte närmare och såg den där frisyren. Jag var nervös och hade den värsta av känslor. Var det han eller inte? säger hon till Shelby Star.

Till slut förstod hon att mannen var den som polisen efterlyst. Hon ringde då direkt till sin man och sedan larmade hon 911.

Gripandet gick lugnt till och enligt polisen i Charleston har Roof samarbetat med polisen. På torsdagen flögs han tillbaka till South Carolina, iförd svartvit-randig fångdräkt, för att kunna ställas inför rätta.

Polisen tror inte att 21-åringen haft hjälp av någon annan. Dessutom utreder man skjutningen som ett hatbrott.

Under torsdagen har allt fler amerikanska medier och experter pekat på att skjutningen i själva verket är ett terrorattentat med rasistiska förtecken.

”Ett uppenbart hatbrott”

Richard Cohen, president för Southern Poverty Law Center – en organisation som granskar extremister och rasistiska organisationer i USA –, hänvisar till ögonvittnen som hört skytten säga att han var ”tvungen att göra det” för att svarta ”våldtar vår kvinnor” och ”tar över vårt land”.

Cohen menar att det verkar handla om ett uppenbart hatbrott och att man i USA nu påminns om att terrorhot också kommer från organisationer baserade i det egna landet.

Ögonvittnesskildringarna tas upp och kommenteras av flera amerikanska medier. CNN-experten Marc Lamont Hill, professor i afroamerikanska studier vid Morehouseuniversitetet i Atlanta, pekar på faktumet att kyrkan i Charleston spelat en viktig roll för medborgarrättsrörelsen.

– En vit man går in i en för den svarta frihetskampen viktig kyrka och fäller rasistiska kommentarer och dödade nio svarta människor. Det här är terrorism, skriver Hill på Twitter.

Bar rasistiska emblem

Enligt Southern Poverty Law Center är Roof inte känd av dem sedan tidigare, men uppvisar en rad attribut som kopplas samman med rasistiska organisationer i USA.

Bilder från den misstänkte Dylann Roofs sociala medier-konton ger ytterligare stöd för att han kan ha haft både rasistiska och politiska motiv.

På en bild bär han en jacka med rasistiska emblem tillhörande den gamla apartheid-regimen i Sydafrika och Rhodesia-flaggan. Rhodesia var namnet på Zimbabwe när det styrdes av vita. Landets regering införde en rad rassegregerande lagar.

”Ville se uppdelning”

En tidigare vän till Roof, Joseph Meek Jr., berättar för nyhetsbyrån AP att den misstänkte skytten nyligen tog kontakt med honom efter flera års tystnad. Roof kommenterade den uppmärksammade dödsskjutningen av den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin i Florida och kravallerna i Baltimore efter att en ung svart man dött efter att ha blivit omhändertagen av polis.

– Han sa att svarta höll på att ta över världen. Någon behövde göra något åt det för den vita rasens skull. Han sa att han ville se en uppdelning mellan vita och svarta. Jag sa: det är inte så det ska vara. Men han fortsatte gå på, säger Meek till AP.

Sov utanför vännen

I intervjun ges också en bild över Roofs dag innan skjutningen. Meek berättar hur han på onsdagsmorgonen hittade Roof sovande utanför bostaden. Han sov i sin bil. Senare på dagen tog sig Meek och några vänner till en närbelägen sjö, men Roof följde inte med eftersom han hatade att vara utomhus och i stället valde att gå på bio.

Nästa gång Meek såg Roof var när en övervakningsbild visades på tv i samband med rapporteringen om skjutningen vid kyrkan. Meek säger att han direkt ringde till polisen.

– Jag trodde inte att det var han. Jag visste att det var han, säger Meek.