Stor risk för regnskurar på midsommar

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-13

Det ser inte ut att bli bättre än så här på midsommar. Bor du inte bor i norra Norrland eller södra Götaland kan du komma undan regnet och rusket.

Förbered er på regn och rusk i midsommar, om ni inte bor högst upp i norr eller längst ned i söder.

– Norra Norrland och södra Götaland ser mest lovande ut, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Vinexperten Mischa Billing tipsar: Bästa dryckerna till midsommar

Årets midsommarfirande ser inte ut att bli någon solskenshistoria. SMHI betonar att prognosen är osäker eftersom det är en hel vecka till midsommar, men som det ser ut nu väntas lågtryck och regnskurar i så gott som hela Sverige.

– Under midsommarhelgen kommer ett lågtryck västerifrån och det är ökad risk för regn. Om jag skulle duka midsommarbordet nu skulle jag duka för antingen skurar eller regn som passerar, säger meteorologen Lovisa Andersson från SMHI.

Bättre i Norrland

Längst upp i norr och längst ned i söder, samt en bit upp mot Västkusten, finns det däremot hopp om lite bättre väder.

– Norra Norrland och sydligaste Götaland ser mest lovande ut i nuläget. Där finns det i alla fall chans till bara enstaka skurar eller till och med uppehåll, även om det inte går att lova uppehåll, säger Lovisa Andersson.

Kallare till midsommar

Lagom till midsommar blir det också kallare. I nuläget bedömer SMHI att det blir mellan 15 och 20 grader i landets södra del. Kanske även 15 grader uppe i norr ifall solen kikar fram. I mellersta Sverige, där tyngdpunkten i lågtrycket ligger, tror SMHI att det blir mellan 10 och 15 grader.

– Det är lågtrycksbetonat och stor risk för skurar eller regn som passerar. Om det sedan blir ihållande regn eller skurar som passerar vet vi inte. Vi får avvakta och se. I och med att det är lågtryck så blir vädret ostadigt, säger Lovisa Andersson.

Följ ämnen i artikeln