Expert: Rädsla att de ska utveckla nya sprängmedel

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-11-05

Det var troligen IS som detonerade en bomb på det ryska passagerarplanet, det uppger en källa inom amerikansk underrättelsetjänst till CNN.

– Jihadisterna har naturligtvis ett intresse av att ställa till med kaos i flygindustrin, säger terrorexperten Hans Brun om uppgifterna.

Terrorexperten Hans Brun.

Det var i lördags som 224 personer dog när ett ryskt passagerarplan kraschade i Egypten. Terrorgruppen IS har flera gånger tagit på sig dådet och nu uppger en amerikansk underrättelsekälla till CNN att det troligen var så.

– Det finns en bestämd känsla av att planet sänktes med en bomb som placerats i bagage eller någonstans ombord, säger källan till CNN.

Terrorexperten Hans Brun på King's College i London känner igen tongångarna sedan tidigare.

– Det har sedan lång tid tillbaka funnits en rädsla för att jihadistiska grupper ska utveckla nya former av sprängmedel och nya sätt att använda dem för att slå ut allmänna kommunikationer. Det finns många kända försök sedan tidigare, och i värsta fall har man hittat en väg in i flygindustrin igen, säger han.

Hur troligt är det att IS skulle agera på det här sättet?

– Jihadisterna, både al-Qaida och IS, har naturligtvis ett intresse av att ställa till med kaos i flygindustrin.

Avvakta mer verifierad information

En möjligt anledning till att IS skulle vilja ge sig på just ett ryskt flygplan är att Ryssland är närvarande i Syrien, enligt Hans Brun. Men det finns också motiv för att attackera Egypten.

– Det IS kanske egentligen velat eftersträva med det här är att orsaka så stor skada som möjligt på den egyptiska ekonomin. Det leder till arbetslöshet och på sikt ökade sociala oroligheter – och det är något man som terrorgrupp strävar efter, säger Hans Brun.

Han vill samtidigt poängtera att det än så länge inte finns några konkreta bevis för att IS ligger bakom kraschen.

– Man måste fortfarande avvakta lite mer verifierad information än den från anonyma källor.