Källa: Rånarna låg bakom upploppen

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-06-05

Polisen ska redan ha haft span när rånarna slog till mot pantbanken.

Enligt uppgift till Aftonbladet har flera av de gripna kopplingar till upploppen i Tensta nyligen.

Efter polisens knarktillslag var rånarna på jakt efter pengar, uppger en källa.

Åtta män mellan 19 och 32 år gamla sitter anhållna misstänkta för grovt rån mot pantbanken i centrala Västerås i går. Under fredagen pågick förhör med flera av de anhållna, uppger kammaråklagare Anne Sjöblom.

Hon har nu begärt samtliga misstänkta häktade för rån av normalgraden.

Polisen uppges ha haft span mot pantbanken och de misstänkta rånarna kunde gripas kort efteråt under spektakulära former. Bland annat efter att deras flyktbil prejats in i ett träd av en busschaufför.

Åtta greps

Enligt kammaråklagare Anne Sjöblom greps samtliga åtta misstänkta i Västeråstrakten.

De gripna männen är från norra Stockholmstrakten och enligt en källa till Aftonbladet ska de ha kopplingar till upploppen i stadsdelen Tensta nyligen. Polisen uppgav bland annat att stenar och brandbomber, så kallade molotovcocktail, kastades mot poliser på platsen.

Aftonbladet kunde då berätta att både polisen och ungdomar i Tensta var överens om att upploppen fredagen den 23 maj i år var en hämnd mot polisen. Ungdomarna beskyllde polisen för att trakassera Tenstabor.

– Jag bryr mig inte om kriminella, men de stoppar alla, även helt oskyldiga, hela tiden, sa en boende i området till Aftonbladet.

Polisen menade att hämnden gällde något helt annat.

– De försöker bara rättfärdiga ett kriminellt beteende, sa Jörgen Ohlsson, närpolischef i Södra Järva, till Aftonbladet.

”Blev irriterade”

Enligt honom var sannolikt den utlösande faktorn ett knarktillslag:

– I torsdags tog vi en del knark som låg gömd på olika ställen i Tensta centrum, mitt framför näsan på försäljarna. De blev ordentligt irriterade, sa Jörgen Ohlsson.

En källa uppger nu för Aftonbladet att flera av de gripna misstänkta för pantbanksrånet i Västerås har kopplingar till upploppen i Tensta. Vid ett tillslag ska de ha blivit av med en stor mängd knark och därför startat konflikten med polisen. Efter knarktillslaget ska de ha varit i behov av pengar, uppger källan.

Södra Järvas närpolischef Jörgen Ohlsson kan inte bekräfta uppgifterna och vill inte gå in på detaljer. Men säger att flera av personerna som sitter anhållna misstänkta för rånet i Västerås figurerar i pågående utredningar av olika ärenden i Tensta.

– Det finns absoluta kopplingar mellan personer i utredningarna vi gör och flera av personerna som greps i Västerås, säger han.

Förnekar brott

Advokat Brage Åman, som företräder en 22-årig man som sitter anhållen i Västerås, vill inte uppge hur hans klient ställer sig till misstankarna om grovt rån:

– Jag vill inte säga något än.

Slobodan Jovicic, som försvarar en 31-årig misstänkt i ärendet, säger:

– Vi har haft förhör. Han förnekar brott och utifrån vad som presenterats i dag förstår han inte varför det här påstås vara ett grovt rån.

Advokat Thomas Olsson meddelar att han ännu inte hunnit träffa sin klient.

Advokat Jan Freij, som försvarar en 22-årig anhållen, säger att det finns uppenbara omständigheter som gör att hans klient inte kan ha deltagit i rånet.

– Han förnekar brott. Han har varit vid fel plats vid fel tidpunkt, säger han.

Aftonbladet har sökt de övriga misstänkta rånarnas försvarare.

Häktningsförhandlingar ska hållas på lördag eftermiddag.

Följ ämnen i artikeln