Anföll sonen – med en köttyxa

Uppdaterad 2011-07-20 | Publicerad 2011-07-19

Så försökte pappan döda sitt barn – 15 år före det blodiga bröllopet

HÄR INTRÄFFADE YXDRAMAT  Det var på den här adressen i Malmö som 52-åringen hotade att mörda sin son med en köttyxa 1996. Grafiken visar hur mamman och en äldre släkting går emellan fadern och 17-åringen, medan yngste sonen, som också tog emot slag, tittar på. Grafik: Fredrik Persson

LUND/MALMÖ. 52-åringen hotade sin son till livet redan 1996. Han misshandlade honom med en brödkavel och svingade en köttyxa mot honom.

– Jag ska döda dig, sa han.

Femton år senare var han nära att lyckas ta sonens liv. På dotterns bröllop.

Familjens äldste son, 32, vårdas sedan i lördags på sjukhus. Han blev allvarligt skadad när pappan knivhögg honom under bröllopet på Trollenäs slott.

Aftonbladet kan nu avslöja detaljerna i domen mot pappan hösten 1996. Den kan vara del i förklaringen till bröllopsdramat.

Slog och sparkade

Malmöfamiljen tittade på tv när pappan blev irriterad på yngste sonen som var 2 år. Han slog till pojken i ansiktet, satte honom hårdhänt på golvet och sparkade honom på höften.

Den äldre sonen som då var 17 år försvarade sin lillebror, men blev nedknuffad på golvet och slagen av sin pappa. 17-åringen gjorde motstånd och fick in slag mot pappan.

– Jag ska döda dig, sa pappan då och hämtade en brödkavel.

Slaget träffade sonen på kinden, så hårt att brödkaveln gick sönder. Då hämtade pappan en köttyxa.

Mamman och en äldre släkting försökte stoppa misshandeln. Men pappan lyckades svinga köttyxan två gånger mot sonen. Dock utan att träffa.

– Jag ska döda dig och skära dig i bitar, sa pappan.

Mamman och släktingen fick till slut ut pappan i hallen och sonen tog sig via balkongen till grannen. Där fanns ingen telefon så han tog sig ner på gatan och från en telefonkiosk kunde han larma polisen.

Dömdes till fängelse

Tingsrätten dömde pappan till fängelse i sex månader och skrev att hans ”beteende mot sonen inte anses försvarligt i någon del”. Efter det flyttade sonen hemifrån och året därpå skiljde sig föräldrarna.

Pappan var visserligen bjuden till bröllopet på Trollenäs slott i helgen, men han ska inte ha haft någon nära kontakt med sina barn och exfrun de senaste åren. Han skulle heller inte få vara med under middagen utan bara vigseln.