”Anna Politkovskajas mördare finns i Tjetjenien”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-12

Enligt Novaja Gazeta var mordet en hämnd för avslöjande om premiärministerns lyxliv

Tjetjeniens premiärminister Ramzan Kadyrov firar 30-årsdag i Groznyj den 5 oktober i år.

Anna Politkovskajas mördare kan finnas i kretsen kring den högsta ledningen i Tjetjenien.

Den teorin arbetar nu kollegorna på Novaja Gazeta efter.

– Vi är inte 100 procent säkra, men vi ser det här som den mest troliga teorin, säger tidningens reporter Vjatjeslav Izmajlov.

Följ ämnen
Ryssland
Novaja Gazetas reporter Vjatjeslav Izmajlov är inbjuden till Stockholm av Reportrar utan gränser.

Efter mordet på Tjetjeniens president Achmad Kadyrov 2004 startades en fond i hans namn. Pengarna skulle gå till att återuppbygga den krigshärjade ryska delrepubliken. Men det visade sig vara svårt att få in bidrag till presidentfonden. Därför beslutades att samtliga invånare i Tjetjenien skulle avstå en del av sin lön för landets bästa. Alla skulle vara med och betala, från städerskor till höga polischefer. För vissa handlade det om så mycket som halva lönen.

I en artikel i juni i år avslöjade Anna Politkovskaja vad folkets pengar egentligen gick till. Enligt henne betalades bara sex av 27 återuppförda byggnader med hjälp av fondpengarna. Resten gick direkt ner i premiärminister Ramzan Kadyrovs och hans vänners fickor.

Rika på kort tid

– För två år sedan körde Kadyrov och hans anhängare omkring i ryska bilar, i dag kör de Mercedez, Ford och till och med Ferrari. Pengarna kommer ur fonden, säger Vjatjeslav Izmajlov, reporter på Novaja Gazeta, och en av de som utreder mordet på Anna Politkovskaja.

Tack vare fondpengarna blev människor i Kadyrovs närhet mycket rika på mycket kort tid. Nu misstänker kollegorna på Novaja Gazeta att Annas mördare finns att hämta bland dessa människor - som hämnd för hennes avslöjande.

– Vi har inga namn att nämna. Men vi har information via bland annat inspelade telefonsamtal att dessa människor är beställare av mordet på Anna, säger Vjatjeslav Izmajlov.

– Vi vet att fem dagar före mordet höll dessa människor förhandlingar med sina kollegor i Moskva. Där sas att ”vi har lejt de personer som ska göra det nödvändiga och inom en vecka kommer Kadyrov att få sin födelsedagspresent.”

Ett par dagar före mordet på Anna Politkovskaja firade Kadyrov sin 30-årsdag.

Under starkt tryck

Enligt Vjatjeslav Izmajlov har Novaja Gazeta lämnat över de nya uppgifterna till den officiella mordutredningen som nu arbetar med bland annat denna teori.

Men om Anna Politkovskajas mördare finns i kretsen kring Tjetjeniens premiärminister kan det bli mycket svårt att få dem fällda. Enligt Izmajlov är mordutredarna under starkt tryck från Rysslands högsta ledning. De vill få bevisat att mordbeställare var den ryske affärsmannen i exil, Boris Berezovskij. Hans syfte med mordet skulle vara att svartmåla sin fiende, president Vladimir Putin.

– Den teorin stämmer inte. Att Berezovskij skulle vara inblandad är en lögn, en lögn, säger Vjatjeslav Izmajlov.

Ikväll är han i Stockholm för att å Anna Politkovskajas vägnar mottaga Reportrar utan gränsers pressfrihetspris.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln