Husrannsakan hos känd tv-reporter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-19

Dator och papper togs i beslag hos Trond Sefastsson

Trond Sefastsson misstänks för flera brott.

Han anklagas av anhöriga till en dömd narkotikabrottsling för att ha tagit emot 406 000 kronor för att göra ett tv-program.

Efter avslöjandet i Aftonbladet polisanmäldes den kände tv-reportern för bland annat bedrägeri.

Idag gjordes en husrannsakan hemma hos journalisten Trond Sefastsson, som förnekar att pengarna skulle användas för att producera tv-program.

Först förhördes den prisbelönte tv-reportern Trond Sefastsson av polisen i två timmar under förmiddagen.

Sedan beslutade kammaråklagare Malin Palmgren vid riksenheten mot korruption att genomföra en husrannsakan i Sefastssons bostad.

Palmgren vill själv inte kommentera fallet överhuvudtaget idag, med hänsyn till utredningen.

Men enligt TV4:s vd Jan Scherman tog polisen med sig både Sefastssons dator och allt hans journalistiska material när man slog till vid 12-tiden.

Datorn innehåller enligt Scherman bland annat källskyddade uppgifter och tio års journalistiskt undersökande material.

"Rättsövergrepp"

– Det är ett rättsövergrepp av sällan skådat slag. Åklagaren har satt sig över en av våra viktigaste grundlagar – den som gäller yttrandefriheten och den som gäller källskyddet, säger TV4:s vd Jan Scherman till TT.

Han kräver att materialet omedelbart återlämnas.

– Åklagarmyndigheten kan inte sätta sig över våra grundlagar, säger Scherman.

– Jag undrar faktiskt på största allvar, vem i det svenska samhället som i fortsättningen kommer att vilja lämna uppgifter till någon journalist i känsliga ärenden med vetskapen om att en åklagare inom loppet av några minuter kan fatta ett beslut om att springa till redaktionen och hämta allt råmaterial och grundmaterial med alla källors namns nämnande.

– Att datorn står hemma hos Trond Sefastsson är totalt ointressant – vi har reportrar som jobbar hemma med arbetsredskap som företaget ställer till förfogande, säger Scherman till TT.

TV4 har under dagen kontaktat jurister för att protestera mot kammaråklagarens beslut att beslagta källskyddat material.

Även Journalistförbundet och Publicistklubben kritiserar beslutet om hursannsakan.

– Det är oacceptabelt och väldigt upprörande. Vi tycker att polisen har gjort fel i det här fallet och att de bör lämna tillbaka datorn. Oavsett hur Trond Sefastsson agerat så måste grundlagsskyddet gälla även honom, säger Publicistklubbens ordförande Stig Fredriksson till TT.

Trond Sefastsson är misstänkt för olaga hot, bedrägeri och mutbrott.