Publiksvek för filmfestivalen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Ordförande: Det känns jättetufft

Filmerna Nothing Else, Man's Job, Il Rabdomante och Spider Lilies var några av filmerna på Internationella filmfestivalen i Umeå. Efter publiktappet måste arrangörerna nu se över formen för festivalen.

Filmfestivalen tappade var tredje besökare i år jämfört med ifjol. Och det kan hota festivalens framtid.

– Vi får se i vilken form den kommer att fortsätta, säger Britt Marie Lövgren, ordförande i internationella filmfestivalens styrelse.

Nedladdningar och att folk tittar på film hemma istället för att gå på bio tros vara en av orsakerna till festivalens publikras. Men den största orsaken handlar om förlegade metoder, anser styrelsen.

– Det måste till en helt annan profilering med hjälp av marknadsföring. Mun mot mun-metoden funkar inte längre, säger Britt Marie Lövgren.

Var tredje borta

Preliminärt så besökte 12 000 personer filmdagarna, ett tapp på var tredje besökare jämfört med ifjol. Det är mest studenter som besöker festivalen, och styrelsen efterlyser nu mer bredd i publiken.

– För studenter som kommer så är det här en nystart på terminen, men vi vill också se en bättre kontakt med näringslivet. Kanske med företag som köper biljetter till sina anställda och tar en kväll här de också. Då blir det mer införlivat i stan, säger Britt Marie Lövgren.

Diskuterar framtiden

Britt Marie Lövgren har nu varit i kontakt med kulturnämndens ordförande för att diskutera festivalens framtid. En eventfirma har också kontaktats för att se vad den kan göra för vilka pengar.

– Festivalen är jätteviktig för Umeå. Det finns en absolut uppfattning att filmfesten ska fortsätta men vi får se vilken form, säger Britt Marie Lövgren.