Cancersjuka får ingen medicin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-07

Ryska läkare tvingade till grym prioritering

Galina Tsvetkova är döende i cancer.

Ändå får hon ingen medicin.

I ryska staden Samara har läkarna för länge sedan gjort slut på kvoten för gratis läkemedel.

Novaja Gazeta skriver om sjukvårdens omöjliga val - vem ska få leva, vem ska dö?

Följ ämnen
Ryssland

Det kom ett brev till tidningsredaktionen i Moskva. Där beskriver Galina Sergejevna Tsvetkova från sydryska staden Samara sin hopplösa situation.

I höstas fick hon diagnosen elakartad lungcancer. Hon hade dessutom dottersvulster i bukhålan.

Det var inte tal om operation utan om palliativ, symtomlindrande behandling. Den smärtlindrande medicinen skulle hon få gratis.

Så blev det inte.

På den lokala vårdcentralen blev i stället beskedet: de kostnadsfria medicinerna är slut. Nu har Galina Tsvetkova fått en ny tid hos sin läkare i januari. ”Så länge lever jag inte” skriver hon i brevet till Novaja Gazeta.

Plats på hospis

Tidningen tog kontakt med chefen för Galinas vårdcentral, Tatjana Maljusjko. Svaren blev nedslående.

Visserligen menar Maljusjko att i just Galinas fall har sjukvården gjort allt man kunnat, till och med ordnat plats åt henne på ett hospis. Men för många patienter kan väntan på nödvändiga mediciner bli lång.

– Nyligen blev vi kallade till vice hälsoministern Pavlov som sa att vi redan i juli gjorde slut på vår kvot för gratis läkemedel, säger hon, till Novaja Gazeta.

– Nu väljer i stället allt fler av de med rätt till gratis läkemedel att ta ut sin andel i pengar. Men de 450 rubel (ca 128 kronor) som ges per månad till varje patient är en skrattretande summa. Och man tar överhuvudtaget inte hänsyn till de patienter som är i behov av kostsam specialbehandling, säger Maljusjko och ger ett exempel.

Ta pengar från andra

– Jag har en patient som behöver läkemedel för 11 000 (ca 3 100 kronor). Hans läkemedel kan jag bara köpa om jag tar pengar från någon annan.

Tatjana Maljusjko ser bara en lösning på problemet.

– Det skulle bli lättare om staten ger oss pengar, säger hon.

Samtidigt fortsätter cancern att plåga Galina Tsvetkova från Samara. Hon skriver i brevet till Novaja Gazeta:

”Låt andra läsa mitt brev, kanske hjälper det någon annan, även om det är för sent för mig. Gudskelov har jag fått en plats på ett hospishem där jag får hjälp med smärtlindring.”

Läs mer

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln