Erkännandet: Så dödade jag Johan

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-24

Uppgifter till Aftonbladet: Man har erkänt på mobilfilm

Elvaårige Johan Asplund lurades in i en bil och sövdes med kloroform.

När kidnapparen sedan skulle väcka honom var han död.

Aftonbladet kan nu avslöja vad mannen, som enligt det nya tipset till polisen erkänt att han dödade Johan, sagt om vad som hände den där dagen för 34 år sedan.

Om uppgifterna stämmer kan en av Sveriges mest uppmärksammade brottsgåtor få sin lösning.

Det var tidigt på morgonen, fredagen den 7 november 1980.

Elvaårige Johan Asplund hade som vanligt fått frukost på sängen av sin mamma. När hon pussade honom hej då låg han fortfarande på sängen och läste en serietidning. Hon hade lagt fram kläder till honom; byxor och skjorta.

När modern kom hem från jobbet fem timmar senare vid ett var allt som vanligt. Johans ytterkläder var borta, och hon tänkte att han snart skulle komma från skolan som han brukade.

Men Johan kom inte hem och han hade inte heller kommit till skolan den där dagen. Någonstans längs den 400 meter långa promenaden till Bosvedjeskolan hände något. Johan försvann - och har aldrig återfunnits.

•••

För flera månader sedan, i somras, fick polisen ett nytt tips i utredningen.

Tipset, som Aftonbladet tagit del av, är oerhört detaljerat. Det beskriver ingående vad som hände med Johan, vem som dödade honom och var hans kropp ligger begravd. Tipset bygger enligt uppgift i stora delar på mannen som säger att han dödade Johans egna ord – som delvis finns inspelade på en mobilfilm.

En film som polisen har i sin ägo.

Men trots tipset, och att en plats pekas ut, har polisen inte grävt efter Johans kropp.

Aftonbladet kan nu avslöja vad som sägs i tipset om vad som hände Johan Asplund på morgonen den 7 november 1980.

•••

Strax efter att Johans mamma lämnat bostaden på Bosvedjan i Sundsvall ringde telefonen. Johan svarade.

Mannen i andra änden kände Johan sedan tidigare, sa att han behövde prata med pojken och erbjöd sig att skjutsa honom till skolan i sin bil.

Det hade snöat under natten.

Johan och mannen möttes på en parkeringsplats alldeles i närheten av hemmet.

Mannen övertalade Johan att de innan skolan skulle åka och fika - han skulle bjuda på muffins och Pepsicola - och trots att Johan var angelägen om att inte komma för sent till skolan följde han med mannen i hans bil till en Ica-butik i Skönsberg, någon kilometer bort, där mannen gick in och handlade.

Därefter åkte de till en avsides belägen plats norr om Sundsvall. Men Johan var fortfarande angelägen om att komma till skolan i tid. Mannen, har han enligt tipset själv berättat, tog då fram en näsduk med kloroform, ett medel som användes för att bedöva djur, och lade näsduken över Johans näsa och mun.

– Han somnade direkt, har mannen enligt tipset berättat.

Mannen täckte sedan över Johans kropp med en filt och åkte till en stuga i skogen, ett par mil norr om Sundsvall.

När han kom fram till stugan försökte han, enligt tipset, väcka Johan. Men Johan var död.

•••

Den desperate mannen försökte återuppliva Johan, men försöken var förgäves.

– Det var ett misstag, han skulle inte dö, har mannen gråtande berättat.

Mannen lindade därefter in Johans kropp i filtar, som han virade ihop med ett rep. Sedan körde han ut i skogen, till ett område som är namngiven i tipset och som ligger en knapp mil från stugan.

Han bar in Johans kropp i skogen och gömde den.

Efter att han åkt tillbaka till stugan och städat undan alla spår efter Johan åker han tillbaka till platsen i skogen. Där gräver han nu en grav som han lägger Johan i.

Flera av Johans tillhörigheter bränner mannen upp i en brännugn på Sundsvalls sjukhus där han under natten bryter sig in.

Uppgiften stämmer väl överens med en utredning som gjordes i början på 80-talet - det fanns brytmärken på dörren in till brännugnen på sjukhuset.

•••

Trots det detaljrika tipset, som alltså kom till polisen i somras, har inte mycket hänt.

Personen som lämnade uppgifterna till polisen har blivit förhörd. Men ännu har polisen inte letat efter Johans kropp i det område där mannen som enligt tipset erkänt att han dödade Johan sagt att han begravt honom.

Hans Björner är chef för länskriminalen i Västernorrland.

- Vi jobbar på med utredningen, det finns inte så mycket jag kan säga. Men vi har ingen exakt plats att leta på, säger han.

•••

Mordet på Johan Asplund preskriberades 2005, flera år innan preskriptionstiden för mord togs bort.

2002 dömdes Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, för att ha rövat bort och dödat Johan. Efter att ha tagit tillbaka sitt erkännande 2008 frikändes Quick. Men då hade mordet alltså hunnit preskriberas och ingen kan i dag dömas för att ha bragt Johan om livet.

Aftonbladet har talat med den man som enligt tipset erkänt mordet.

- Jag har ingenting att säga till dig, jag har lämnat det där bakom mig, säger han.

•••

För Johan Asplunds pappa Björn, väcks nu nytt hopp om att få svar på de frågor han burit alla år.

Men han är försiktigt optimistisk.

- Jag blir förhoppningsfullt förbryllad. Det finns många uppgifter i det här som jag inte kan förstå var de skulle komma ifrån, om de inte är sanna, säger Björn Asplund.

Hans Björner på polisen säger att de bedriver utredningen precis som om det vore en pågående förundersökning, och inte ett preskriberat brott.

- Men vi måste göra saker i en viss kronologisk ordning. Vi kan inte vidta åtgärder i fel ände.

Vilka åtgärder som har vidtagits, sedan tipset kom in, vill han inte svara på. Inte heller vilka åtgärder som är på gång.

- Men det finns åtgärder att göra, det gör det.

- Vi vill lyckas med det här, det kan vara av stor betydelse, inte minst för de anhöriga.