”Partierna kommer förstå efter valet”

Publicerad 2014-12-08

Retoriken och låsningen inom svensk politik kommer att bestå fram till efter extravalet.

Det tror statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors efter SVT:s Agenda.

– Då kanske insikten sjunker in, att man måste hitta en lösning med samarbete, säger han.

Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor.

Under gårdagens Agenda pekade både Gustav Fridolin (MP) och Annie Lööf (C) att motståndarsidan bara vill samarbeta när den sitter i regeringsställning, inte annars.

Den låsningen tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommer bestå fram till efter extravalet.

– Retoriken och temperaturen mellan blocken har ökat samtidigt som det politiskt inte är så mycket som skiljer och det där är man fast i. Efter valet kanske insikten sjunker in, att man måste hitta en lösning med samarbete för att komma framåt, säger Hinnfors.

”Valet kanske behövs”

Han menar också att partierna inte hängt med i verkligheten.

– De verkar inte ha landat i att vi har det här ganska splittrade partisystemet. Alla pratar om samarbete, men helst på egna villkor. Tänker alla så blir det ju svårt. Kanske behövs valet för att komma ur det här.

Jonas Hinnfors pekar på att det finns flera exempel på blocköverskridande samarbeten både bland Sveriges grannländer och ute i Europa.

– Det är ju en liten fälla som slagit igen, när man egentligen borde tona ner retoriken och i stället prata politik. Nu har man öppnat upp för Sverigedemokraterna att utnyttja situationen, säger Jonas Hinnfors.

S+M en möjlighet

Statsminister Stefan Löfven sa i Agenda att han inte kunde se ett regeringssamarbete med Moderaterna, även om det skulle gå att hitta överenskommelser i sakfrågor.

– Jag tycker inte att han var så kategorisk där. Han satte ner foten, men det går inte riktigt att veta vad partierna tycker. Det skulle kunna vara ett regeringsalternativ trots allt, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Det var tydligt att Löfven tycker det är viktigt att nå fram till någon form av samarbete. Men samtidigt hade han svårt att nagla fast i vad det skulle bestå av, vilka sakområden man är beredd att modifiera sin politik på.