Så rekryterade KGB svenska spioner

Uppdaterad 2014-12-12 | Publicerad 2014-12-11

Aftonbladet kan för första gången avslöja vidden av KGB:s spionverksamhet i Sverige.

Som första svenska tidning har vi gått igenom Vasilij Mitrochins KGB-arkiv.

Arkivet visar hur KGB arbetade för att rekrytera svenska agenter, hur vanliga grannar i en svensk förort kunde vara KGB-agenter och hur man kontaktade nyckelpersoner i det svenska regeringskansliet.

KGB:s chefsarkivarie i Moskva, Vasilij Mitrochin, hade under åren 1972 till 1984 tillgång till 300 000 filer från ryska revolutionen 1917 och framåt.

Varje dag i tolv års tid kopierade han uppgifter för hand. 1992 lyckades han fly till Storbritannien med hela sitt omfattande KGB-arkiv.

Tusentals spioner i hela världen

I juli 2014 blev stora delar av Mitrochins KGB-arkiv offentligt. Som första svenska tidning har Aftonbladet läst igenom arkivets maskinskrivna noteringar — om tusentals spioner och KGB-kontakter runtom i världen — i Churchill Archives Centre i brittiska Cambridge på jakt efter uppgifter med svensk koppling.

•Vi har hittat ett 20-tal svenskar som antingen är identifierbara eller som enbart står angivna med KGB:s kodnamn. Sådana namn har skapats för i stort sett alla personer som finns i arkivet, för att KGB ska slippa skriva ut namn i klartext i alla handlingar. Den tidigare amerikanske utrikesministern Henry Kissinger kallades till exempel ”Dog”.

•Vi har fått fram uppgifter om hur KGB arbetade för att rekrytera personer inom regeringskansliet.

•Vi kan också avslöja att till synes vanliga grannar i en svensk förort egentligen var KGB-agenter.

•En annan slutsats är att KGB ägnade sig mycket åt industrispionage i Sverige.

Även om det är oklart hur mycket information KGB verkligen fick från svenskarna i KGB-arkivet — flera av dem var professorer — så kan man konstatera att den sovjetiska underrättelsetjänsten under 1970-talet var framgångsrik i att få tag i hemliga handlingar om vapenindustrin i Västvärlden. I början av 1980-talet var 70 procent av vapensystemen inom Warszawa-pakten kopior av Västvärldens vapen.

På grund av oklar copyright kan vi inte publicera bilder av de ryskspråkiga dokumenten i Mitrochins KGB-arkiv. I stället publicerar vi ordagranna, översatta utdrag ur arkivet.