Nu har regimen intagit nyckelstaden

Publicerad 2013-06-06

I nästan tre veckor höll rebellerna emot.

Men syriska regimstyrkor var starkare och kunde i går koppla greppet om den strategiskt viktiga staden al-Qusayr.

Situationen för civila, varav många har flytt, beskrivs som fruktansvärd.

Syriska regimstyrkor har "total kontroll" av staden al-Qusayr basunerades det ut på den syriska statliga tv-kanalen tidigare i dag. Timmar senare bekräftade rebellerna att staden nu återtagits av president Bashar al-Assads styrkor, skriver Reuters.

Efter tre veckors hårda och blodiga strider såg rebellerna ingen annan utväg än att fly från staden de hållit i ett år.

Läget för de runt 15 000 invånare som fanns kvar i staden när striderna bröt ut är fortfarande oklart. Enligt rebellerna har hundratals människor dödats i striderna, skriver Reuters.

Lokala aktivistgrupper säger till TT att läget är "fruktansvärt" och efterlyser humanitära insatser. Röda korset har hittills inte fått tillgång till staden.

– Situationen i al-Qusayr är värre än vad vi kunnat föreställa oss, säger aktivisten Abu Rami till TT från Homs.

FN:s generalsekreterare beskriver situationen i al-Qusayr som "desperat".

Viktig stad

Segern är viktig för al-Assad, som under en längre tid varit trängd av rebellerna. Al-Qusayr gränsar till Libanon och är en strategiskt viktigt stad för båda sidorna. Genom staden har oppositionen kunnat smuggla vapen till de stridande rebellerna. För al-Assad är den viktig för att regionen till stor del befolkas av alawiter, den shiamuslimska minoriteten som den syriske presidenten tillhör. Staden ligger dessutom ungefär halvvägs mellan huvudstaden Damaskus och Homs, vilket gör den till en viktig förbindelselänk för regimen.

Regimstyrkornas strider mot rebellerna har letts av libanesiska och shiamuslimska organisationen Hizbollah. De var också de som slutligen tog kontroll över staden, skriver CNN. Hizbollahs hjälp till de syriska regimstyrkorna har kritiserats av den sunnimuslimska arabvärlden, skriver The Guardian.

Även Arabförbundet fördömer Hizbollahs stora militära inblandning i konflikten i Syrien. I ett gemensamt uttalande kritiseras alla typer av utländsk inblandning men särskilt Hizbollah, säger förbundets ordförande Nabil al-Arabi vid en presskonferens, enligt TT.

80 000 har dött

Hizbollah har länge varit respekterade av syrier från alla religioner för sina strider mot Israel. Många sunnimuslimer i området känner sig nu i stället förrådda, skriver New York Times.

Timmar efter att styrkan tagit kontroll över al-Qusayr avfyrades minst fem missiler från Syrien och slog mot Hizbollahs fäste Baalbek i Libanon, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Kriget i Syrien har dödat cirka 80 000 människor och drivit miljontals på flykt. FN hoppas få till stånd en fredskonferens i Genève i juli. Den syriska regimen har sagt sig var villig att medverka i konferensen. Oppositionen, som är mycket splittrad, har däremot inte kunnat besluta vem som skulle representera dem vid en sådan konferens.