Här gömmer sig SD-ledaren

Publicerad 2013-06-28

Vägrade träffa Aftonbladets reporter efter avslöjandet om Kent Ekeroths kopplingar till hatsajten Avpixlat

Aftonbladet sökte SD-ledaren Jimmie Åkesson vid hans villa i Sölvesborg.

SÖLVESBORG/STOCKHOLM. Här i villan i Sölvesborg gömmer sig Jimmy Åkesson – och vägrar svara på frågor.

Samtidigt samlades SD-topparna på riksdagskansliet för ett krismöte om Kent Ekeroths inblandning i Avpixlat.

Resultatet av överläggningarna:

Ingenting.

Riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) har i flera år hävdat att hans enda roll inom den främlingsfientliga hatsajten Avpixlat är att han upplåter sitt privata bankgiro till hemsidans donationskonto.

Men Aftonbladet kunde i går avslöja mejlväxlingar som visar att han i allra högsta grad också är inblandad i det redaktionella arbetet.

Bara timmar efter avslöjandet sökte Aftonbladet SD-ledaren Jimmie Åkesson vid hans villa i Sölvesborg för en kommentar om partikollegan Kent Ekeroths kopplingar till Avpixlat.

Vägrar kommentera

Men Åkesson, som infört nolltolerans mot just rasism inom partiet, vägrade i går att kommentera Ekeroths hemliga engagemang i sajtens verksamhet.

Ingen öppnade dörren, trots att alla tecken tydde på att SD-ledaren och hans sambo var hemma: Deras Skoda stod på uppfarten, Foppatofflor och handduk vid poolen och ett fönster stod öppet.

Senare kom dock Åkessons sambo ut, men avböjde att framföra vår förfrågan om intervju med SD-ledaren.

– Inte min sak, ring hans pressekreterare, svarade hon vänligt och körde i väg med bilen.

Aftonbladet sökte också Åkesson genom SD:s pressansvarige Martin Kinnunen, som svarade:

– Vi kan inte se någon anledning till att Åkesson skulle kommentera detta.

”Mycket goda kontakter med Avpixlat”

Aftonbladet kunde i går avslöja ett flertal mejlväxlingar från i år som visar hur Ekeroth regelbundet kommunicerar med den anonyma redaktionen på Avpixlat.

Han skriver bland annat: "Kom igen nu - gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut". Han klagar på att de aldrig svarar i telefonen och ger redaktören förhållningsorder:

"Varför tas sådana inlägg bort om de inte är hotfulla". "Inte första gången vi har den här diskussionen".

"Lägg upp den här you­tubevideon i stället för från riksdagen".

Ekeroth medgav till slut, i ett mejl till Aftonbladet, att han har "mycket goda kontakter med Avpixlat". I en intervju med TT påpekade riksdagsledamoten att han själv aldrig publicerat något på sajten.

SD hade krismöte

Rapporteringen om Kent Ekeroths inblandning i Avpixlat spreds snabbt i svenska medier, och vid lunchtid i går samlades flera partitoppar till ett krismöte på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Kent Ekeroth ombads förklara sin kommunikation med Avpixlats redaktion, men enligt pressansvarige Martin Kinnunen framkom inget nytt:

– Vi konstaterade att läget är samma som förut. Han skriver inte artiklar, han sitter inte på redaktionen, om han hade gjort det hade han ju inte behövt skicka sådana här klagomålsmejl.

Ekeroth har även till Skatteverket uppgett att han inte är aktiv i verksamheten på Avpixlat. Men det vill Kinnunen inte kännas vid:

– Allt beror ju på vad man menar med kontakt. Det är ju säkert många som har kontakt med den här sidan och som ska skriva eller tipsar om Youtubeklipp. Det betyder inte att man är en del av verksamheten.

Vad händer nu?

– Ingenting.