Otrohet hot mot freds– process på Nordirland

Mrs Robinson lekte med mer än sin toy-boy

När Nordirland hamnar på förstasidorna brukar det handa om bomber och död.

Därför känns det som ett tecken på en fredligare tid när otrohet orsakar feta rubriker.

Problemet är att just denna otrohet hotar den bräckliga freden mellan protestanter och katoliker.

Nordirland styrs i dag gemensamt av de forna fienderna. Inga viktiga förändringar kan göras utan att båda sidor är överens.

Ändå kan Peter Robinsons, provinsens protestantiske försteminister, timeout sluta med att hela styret havererar och det blir nyval.

Otrogen med tonåring

Robinson avgick i går tillfälligt för att ”reda ut familjeproblem”. Nyligen avslöjades att hans hustru Iris, 61 år, varit otrogen med en 19-årig tonårspojke. En pojke hon lovat ta hand om vid pappans dödsbädd.

När otroheten avslöjades försökte fru Robinson begå självmord.

Så långt var det bara en privat tragedi.

För några dagar sedan avslöjades att fru Robinson tagit emot över en halv miljon kronor från två entreprenörer. Pengar hon använde för att hjälpa sin 19-årige älskare att starta ett café. Eftersom Iris Robinson också är toppolitiker var hon enligt lag tvungen att redovisa pengabidraget. Något hon aldrig gjorde.

Hotar freden

Nu undrar alla hur mycket Peter Robinson, 62, visste om dessa transaktioner utan att underrätta parlamentet. Vilket han i så fall var skyldig att göra.

Detta är vad krisen handlar om. På ytan.

I vågskålen ligger hela den känsliga maktfördelningen mellan katoliker och protestanter. Två grupper som fram till mitten av 90-talet var involverade i ett blodigt inbördeskrig som krävde över 3 000 döda.

Trots fredsavtalet har styret hela tiden präglats av mycket stor misstänksamhet och misstro mellan parterna. Allting går trögt och stelt.

Lösningen av det sista stora politiska trätoämnet – när kontrollen över provinsens polis ska överföras från London till Nordirland – har dragit ut på tiden.

Katolska Sinn Fein kräver att protestanterna äntligen ska infria sitt löfte att så ska ske. Man har satt en inofficiell deadline på tre veckor.

Nyval

En deadline som i så fall infaller mitt i Peter Robinsons timeout.

Sinn Fein kan använda Robinsons frånvaro för att utlösa ett nyval i hopp om att själva kunna lägga beslag på posten som förste minister.

I en normal situation skulle allt detta inte vara mer än ett ofarligt spel om den politiska makten. I Nordirland är situationen fortfarande så spänd att förnyad politisk oro kan sluta med en återgång till ”the troubles”, som de oroliga åren på 1980-talet ibland kallas.

Sinn Feins är hårt pressat från katolska grupper som hotar återuppta våldsdåd om inte protestanterna går med på att överföra makten över polisen till Nordirland. Nyligen detonerade en sprängladdning utanför en katolsk polismans bostad och skadade denne svårt. Förra året mördades fler poliser.

Förstod Mrs Robinson att det var mer än sin toy-boy hon lekte med?