Räddade Liam,7, från att drunkna

Publicerad 2013-08-02

Storasyster Linn, 9, slängde sig i vattnet efter sin bror

Liams hjärta slutade att slå efter en badolycka.

Tack vare snabb hjälp på stranden överlevde sju­åringen.

- Han hade många skyddsänglar runt omkring sig, säger hans mamma Helen Svensson.

Lördagen den 20 juli var Liam, hans syster och hans kontaktperson med familj på besök på Värmlands Vikingating i Nysäter. Efter att ha tittat på vikingar bestämde sig Liam och Linn för att bada.

- Hans syster gick ut i vattnet först och tog sen ett skutt mot badstegen. Sen gick Liam ut tills vattnet nådde honom till hakan och skulle göra likadant, men han hade för korta ben så han bottnade inte vid stegen, säger mamma Helen.

Liam fick panik

Liam försvann under ytan. Linn, 9, såg vad som hände och hoppade i vattnet för att försöka få upp sin lillebror. Men Liam fick panik och systern tvingades släppa honom för att inte dras ner själv.

När Linn kom upp var hon så utmattad att hon varken orkade ropa eller springa efter hjälp. Som tur var hade Liams kontakt­person sett vad som hänt och fick snabbt upp honom.

På stranden fanns även tre läkare och flera personer som kunde hjärt- och lungräddning. De började snabbt ­att jobba med Liam, som under en kort stund förlorade pulsen.

Liam fördes med ambulans och poliseskort till sjukhuset i Karlstad. Men hans tillstånd var så allvarligt att han flögs till Göteborg. Läkarna satte på honom en kyldräkt för att organen skulle läka långsammare och han kopplades till en respirator.

”Jobbiga dagar”

Efter 72 timmar bestämde man sig för att väcka Liam.

- Det var jobbiga dagar fram till tisdagen då de började väcka honom. Men jag visste vilken kämpe han är och var helt fokuserad på det, säger Helen.

En och en halv vecka efter olyckan fick sjuåringen lämna sjukhuset. Han måste fortfarande använda inhalatorer för lungorna och är lite trött. Men i övrigt är allt som vanligt.

I går bestämde sig Liam och Helen för att besöka Säffletidningen för att berätta historien och tacka alla de som hjälpte Liam tillbaka till livet.

- Det är tack vare alla dessa fantastiska människor som han klarade sig. Man vet inte vad man ska säga. Tack låter så fjuttigt i det här.

ANNONS