Krisen är inte löst

Drog du en suck av lättnad när kongressen godkände räddningspaketet?

Kväv den.

Ditt jobb, dina sparpengar och bolån är långt ifrån räddade.

Paketet gör att det värsta scenariot – en total härdsmälta i världsekonomin – nu förefaller mindre troligt. Men till en lösning av krisen är det ännu långt borta.

Om vi tänker oss världsekonomin som en kastrull med vatten var den vid kokpunkten före beslutet. Nu har temperaturen sänkts några grader. Men det gäller att ingen vrider på plattan igen.

Här är en trolig utveckling på några viktiga områden:

Börsen

Marknaden har redan intecknat ett ja – så räkna inte med några större glädjeskutt på måndag. Vi slipper däremot ett nytt jättefall. Men det kan ta några år innan fonder och aktier tagit sig tillbaka till sina rekordnivåer.

Räntorna

Bör falla. Framförallt finns chansen att interbankräntorna – de räntor som bankerna betalar när de lånar av varandra – sjunker om osäkerheten minskar. Att binda lånen nu framstår därför som en mindre bra idé.

Jobben

Västvärlden är på väg in i en lågkonjunktur. Finanskrisen riskerar att kraftigt fördjupa den. Räddningspaketet kan bidra till att hindra det. Då får fler behålla jobben, både i Sverige och övriga världen.

Med räddningspaketet i hamn – vad kan ställa till det?

Räddningspaketet måste börja fungera i praktiken. Först då försvinner de dåliga krediterna ur finanssystemet och förtroendet mellan bankerna kan återställas.

Har vi nått botten?

Finanskrisen mildras troligen av räddningspaketet. Samtidigt kommer varje dag dåliga nyheter: tillväxten sjunker, arbetslösheten ökar. Kombinationen av finanskris och lågkonjunktur kan resultera i en global recession (djup lågkonjunktur).

Risken är stor att alla dåliga nyheter blir självuppfyllande. Vem vågar handla om världens undergång väntar runt hörnet?