Heléns familj fick brev av mördaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Ulf Olsson hörde av sig efter mammans uttalande om Engla-rätegången

Ulf Olsson, som dömts för mordet på Helén Nilsson i Hörby 1989, har skrivit brev till hennes familj.

När läkarna på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall fick kännedom om breven infördes restriktioner mot honom. Ett beslut som Ulf Olsson vill att JO ska granska.

I samband med mordet på tioåriga Engla i Stjärnsund gick Helén Nilssons mamma Majvi ut i medierna och berättade om hur gamla minnen kommit tillbaka från när hennes egen dotter, Helén Nilsson, mördades 1989.

Hon berättade också om hur viktigt det hade varit för familjen med rättegången mot dotterns mördare, Ulf Olsson, för att kunna gå vidare.

Vill inte kallas mördare

Ulf Olsson, som avtjänar sitt straff på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, reagerade på hennes uttalande. Framförallt på att hon kallade honom mördare – och skrev därför två brev till familjen, skriver Skånskan på nätet.

Syftet var, enligt Ulf Olsson, att objektiva fakta skulle komma allmänheten till del.

"Jag dömdes mot mitt nekande, utan teknisk bevisning angående brottet kidnappning och mord", skriver den i dag 57-årige Ulf Olsson till JO enligt Skånskan.

Införde restriktioner

När läkarna som vårdar Olsson fick kännedom om breven införde de telefonrestiktioner mot honom. Ett beslut som Olsson nu vill att justitieombudsmannen, JO, ska granska.

Ulf Olsson försökte överklaga restriktionerna till åklagarmyndigheten i Sundsvall, men inget gehör. Därför vände han sig till JO.

”Min mening är att åklagaren inte fattat ett objektivt beslut och att han, under subjektiv påverkan av karaktären i de brott jag dömts för, valt att betrakta läkarens handling som laglig”, skriver han enligt tidningen.

Olsson är dömd för två mord