Jakt på PFAS-ämnen i Indalsälven

TT

Publicerad 2021-10-03

I Indalsälven från Östersund och Storsjön ner till Bottenhavet ska halten PFAS-ämnen mätas. Arkivbild.

Hur mycket PFAS-ämnen finns det i Indalsälven? Det försöker länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland ta reda på i ett gemensamt projekt, rapporterar lokala medier.

Projektet inleddes i fjol, men provtagningarna har först nu inletts, och projektet tros pågå i ytterligare fem år.

– Framför allt ska vi titta på halter och förändringar. Vi ska även ha en dialog med verksamhetsutövare, säger Frans Olofsson, biolog på länsstyrelsen i Västernorrland, till Östersunds-Posten.

Föroreningarna tros till stor del komma från det släckskum som använts när flygflottiljen F4 på Frösön har haft brandövningar. De hälsofarliga ämnena har hittats i Indalsälven, från Storsjön ner till mynningen i Bottenhavet.

Nivåerna i Indalsälven är enligt Sveriges Radio P4 förhållandevis låga, men trots det mycket högre än i närliggande älvar. Och det kan finnas andra större utsläppskällor, som brandövningsplatser och soptippar.

– Det är intressant att se om det ökar eller minskar om det nu skulle bli några åtgärder på Frösön framöver, säger Anna Löfholm, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Jämtland, till SR P4 Västernorrland.

I våras krävde Försvarsinspektören för hälsa och miljö att Försvarsmakten gör en bedömning av eventuella risker som finns med PFAS-föroreningar vid nedlagda flygflottiljen F4, och vilka åtgärder som behövs.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen, som används i bland annat klädimpregnering, ytbehandling, rengöring och släckskum för olje- och bränslebränder. Vissa av ämnena är giftiga.