Världen reagerar på Shinzo Abes död: ”Vi sörjer med dig”

Boris Johnson: ”Otroligt sorgliga nyheter”

Publicerad 2022-07-09

Flera av världens ledare uttrycker sin sorg efter att Japans förre premiärminister blivit dödad under fredagen.

”Han ägnade sitt liv för att göra Japan och världen en bättre plats”, skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Boris Johnson, som igår avgick som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, uttrycker sin sorg.

”Otroligt sorgliga nyheter om Shinzo Abe. Hans ledarskap över världen genom svåra tider kommer att bli ihågkommet bland många. Mina tankar är med hans familj, vänner och det japanska folket. Storbritannien står bakom dig i dessa tuffa och sorgliga tider”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Boris Johnson.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson skriver om Abes död.

”Djupt chockad och ledsen över den fruktansvärda attacken mot @AbeShinzo. Våra innerligaste tankar går till hans familj och till regeringen och folket i Japan. Sverige står i sympati och solidaritet med Japan, vår nära vän och partner, i denna svåra tid”, skriver hon på Twitter.

Statsminister Magdalena Andersson skriver om Shinzo Abes död på Twitter.

Även Australiens premiärminister visar också sin omtanke med Abes närmaste.

”Chockad och ledsen över den förre japanske premiärministern Abe Shinzos tragiska död. Han var en bra vän och allierad till Australien. Mina djupaste sympatier till hans familj och till det japanska folket. Vi sörjer med dig”, skriver Australiens premiärminister Anthony Albanese på Twitter.

Nationell sorgedag i Indien

Även den polska premiärministern visar sitt stöd.

”Jag är djupt chockad över nyherna av mordet på @AbeShinzo. Mina tankar är med våra japanska vänner som alltid varit väldigt tillmötesgående mot Polen. Må han vila i frid”, skriver Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på Twitter.

Indiens premiärminister har också skrivit fler inlägg på Twitter där han hyllar den avlidne ex-ledaren.

”Som en markering av vår djupaste respekt för den förre premiärministern Abe Shinzo kommer vi att vi ha en sorgedag den 9 juli 2022”, skriver Narendra Modi.