Sjukhuschef i Madrid: "Vi är bättre förberedda"

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-09-24

Julio Mayol, medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos i Madrid.

Spanien befinner sig mitt i den andra virusvågen. Men situationen är inte densamma som i våras, enligt Julio Mayol som är medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos i Madrid.

– Vi vet mer om viruset nu, säger han.

Ingen var riktigt beredd när coronaviruset svepte in över Spanien som en "oväntad tsunami". Trots varningar från WHO trodde många spanjorer – inklusive centralregeringen – inledningsvis att landet skulle klara sig med några få fall, enligt Julio Mayol.

Några månader senare stod det dock klart att Spanien var ett av de länder i Europa som hade kommit att drabbas allra värst av coronavirusets framfart.

– Plötsligt ökade trycket på vården enormt, säger kirurgiprofessorn till TT över telefon.

"Perfekt storm"

I sitt jobb som medicinsk chef på universitetssjukhuset Clínico San Carlos har han överblick och kontakt med andra delar av vårdkedjan i den spanska huvudstaden. Han berättar om de första svåra månaderna då det inte fanns tillräckligt med skyddsutrustning. När sjukvårdsarbetare sedan själva blev sjuka en efter en blev det ont om utbildad personal som kunde tackla det stora vårdbehovet.

– I början visste vi väldigt lite om hur patienterna skulle behandlas. Dessutom var det brist på respiratorer och vår produktion av den typen av livsviktig utrustning hade outsourcats till Kina, som ju också befann sig mitt i krisen. Det var den perfekta stormen.

I våras förvandlades Clínico San Carlos i princip till ett fullständigt covidsjukhus. När det var som värst var omkring 90 procent av patienterna smittade av coronaviruset. I mitten av juli vårdades dock inte en enda person för covid-19 där.

– Vi var i princip nere på noll covidpatienter på nästan alla sjukhus i hela Madrid, säger Mayol.

– Människor slappnade av, glömde åtgärder och restriktioner. I synnerhet unga gav sig ut för att umgås och märkte kanske inte när viruset började spridas igen. Många unga får milda symtom. Och ingen ville väl heller tro att det skulle komma tillbaka.

Andra vågen

Men nu befinner sig Madrid i centrum för en ny virusexplosion. Den här gången är dock Clínico San Carlos bättre rustat, hävdar Mayol. Personalen har mer erfarenhet kring hur viruset beter sig och ska behandlas samtidigt som det är fler unga som smittas nu och dödligheten är lägre än i våras. I nuläget utgör de covidsjuka omkring en fjärdedel av det sammanlagda antalet patienter på det sjukhus som Mayol jobbar på.

– Vi befinner oss i den andra vågen men situationen är inte densamma som i våras, säger han.

– Men vi vet att det kommer att bli värre, förmodligen i slutet av den här och början av nästa vecka. Efter det går siffrorna nog ner ett tag. Men senare i höst eller under tidig vinter kommer sannolikt den tredje vågen.

Efterlyser reformer

Det stora problemet är hur hälso- och sjukvårdsystemet har utformats, anser Mayol. Det lider enligt honom av sviterna av den tidigare ekonomiska krisen, en minskad budget och dessutom är läkarlönerna bland de lägsta i Västeuropa.

– Det finns många läkare, problemet är hur vi är organiserade, säger Mayol.

– Vi får betalt för hur många vi behandlar, inte för de resultat som vi uppnår. Affärsmodellen är helt fel, vi slösar mycket resurser på meningslösa saker och jobbar inte förebyggande. Vi fortsätter att göra samma misstag om och om igen.

Mayol ser pandemin som ett bevis för att sjukvårdsystemen i Europa behöver göras om.

– Det är inte bara Spanien som måste tänka över det här. Systemen utformades för årtionden sedan och covid-19 har gjort det smärtsamt tydligt att de inte är utformade för att klara av sådana här situationer.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen