Efter storbranden: ”I princip ruiner kvar”

Uppdaterad 2018-04-04 | Publicerad 2017-11-08

Ett drygt dygn efter att brandkåren larmades till fastigheten vid Stureplan i Stockholm är branden släckt.
Polisens tekniker kan fortfarande inte gå in i byggnaden på grund av värmen, men utreder händelsen som mordbrand.

– Det är i princip bara ruiner kvar, säger Tolga Duran, som jobbar i det intilliggande huset.

På bilderna som Tolga Duran, 32, tagit syns rök, bråte och en i princip totalförstörd byggnad.

– Det såg ut som en scen i en film, väldigt overkligt. En intressant men väldigt tråkig syn, huset är i princip i ruiner, säger han.

Tolga Duran jobbar i centrala Stockholm, i fastigheten intill den nedbrunna. Han, och flera andra som arbetar i samma hus, fick komma in under tisdagen för att se skadorna.

– Det första man tänkte var ”hoppas att ingen skadats”. Nu när jag vet att alla mår bra tänker jag att det är tråkigt med just det huset. Jag stod på sjätte våningen i grannhuset igår och tittade ner, halva byggnanden är borta.

Brandkåren har lämnat

Vid femtiden på tisdagsmorgonen tog man emot det första larmet om branden, och inom kort var brandkåren på plats. Då stod redan delar av huset på Jakobsbergsgatan på Norrmalm i lågor – något som flera förbipasserande såg. Som mest jobbade mellan 60 och 70 brandmän på plats.

Släckningsarbetet avslutades på onsdagen.
– Nu kan vi lämna platsen. Det har varit en intensiv brand, men arbetet har gått bra, säger Ulf Blomqvist, ledningsbefäl vid brandförsvaret.

Utreds som mordbrand

Polisen fortsätter att hålla området runt huset avspärrat.
– Vi håller avspärrningarna så små som möjligt, men vi kan inte släppa dem helt. Det är både av säkerhetsskäl och utredningsskäl, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.
Två personer fördes till sjukhus med rökskador, men skadeläget för dem har polisen ingen information om. Nu, berättar Kjell Lindgren, fokuserar utredningen på att ta reda på hur branden startat.
– Vi har hållit flera förhör, men våra tekniker kan inte gå in i huset förrän imorgon på grund av värmen.

Polisen utreder händelsen som mordbrand.

Följ ämnen i artikeln