Hönor stampas och snurras till döds utan bedövning

Uppdrag granskning avslöjar missförhållande hos kycklingjätte

Publicerad 2023-11-01

Hönor och tuppar avlivas genom att de snurras till döds utan bedövning.

Det visar dolda filmer inifrån en avelsanläggning som Uppdrag granskning tagit del av.

Granskningen har lett till att bolagets svenska vd nu fått lämna sin post.

SVT:s Uppdrag granskning kan i programmet “Kycklingens pris” avslöja stora missförhållanden hos den svenska kycklingjätten Aviagen.

Det handlar om sjuka eller skadade djur som behöver skiljas från flocken och som sedan avlivas med olagliga metoder.

Dolda filmer inifrån visar hur anställda på anläggningen snurrar eller stampar ihjäl djuren på ett sätt som bryter mot djurskyddslagen enligt Länsstyrelsen.

– Man måste först bedöva djuret med ett hårt slag i huvudet, så att de blir medvetslösa, säger Henriette Bonde Nordström, enhetschef på länsstyrelsen i Skåne i programmet.

Hon konstaterar efter att ha tagit del av materialet att metoden inte följer lagstiftningen.

Här snurras en höna innan den kastas i marken.

Kontrollerar 99 procent av aveln

Filmerna kommer från den svenska djurrättsorganisation Djurrättsalliansen som under en period tog anställning på en anläggning i Skåne med avelsdjur.

Anläggningens ägare är det multinationella företaget Aviagen – som kontrollerar cirka 99 procent av aveln i svensk kycklingindustri. Totalt har företaget 13 avelsanläggningar i Sverige – samtliga i Skåne.

I programmet framkommer att Länsstyrelsen i Skåne tidigare har påpekat brister i hur företaget avlivar sina djur. I samband med en kontroll i fjol misslyckades en högt uppsatt chef med att avliva en skadad höna, varpå all personal efter händelsen skulle utbildas i avlivningsmetoder.

Men filmklippen inifrån visar att de anställda fortsatt använder sig av olagliga avlivningsmetoder på en av Aviagens anläggningar.

VD:n får sparken

– Vi har påpekat felaktig avlivningsmetod och det har vi också följt upp. Men vad man gör när vi ser är en sak och vad man gör när vi inte ser är en annan sak, säger Henriette Bonde Nordström till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har fått nej på att själva filma inne på de slutna anläggningarna. Bolaget har heller inte velat medverka i en intervju utan istället hänvisat SVT till en skotsk pr-byrå. Men under måndagen, dagen innan avslöjandet blev offentligt, meddelade bolaget via mejl att den svenska vd:n sedan 28 år tillbaka – Thomas Carlson – nu får lämna sin post.

”Vi ser att vårt bolag Aviagen SweChick har misslyckats med att upprätthålla våra högt ställda krav. Vi vill be om ursäkt för detta och försäkra er om att vi gör vårt yttersta för att lösa alla tillkortakommanden snabbt och i sin helhet” skriver bolaget vidare i mejlet till SVT.

Hela granskningen “Kycklingens pris” publiceras på SVT Play onsdagen 1 november.