Melker dog i epakrasch veckan före sin 15-årsdag

Mamman: Måste skärpa reglerna

Publicerad 2023-08-24

Melker med sin mamma Ida.

En grön Volvo och ett mopedkörkort väntade på Melker inför hans 15-årsdag.

Men bara en vecka innan födelsedagen dog han i en a-traktorolycka.

– Vi går igenom helvetet på jorden, säger hans mamma Ida Andersson.

Sommarlovet är slut och höstterminen har startat på skolorna i Växjö. Men Ida Andersson har bara två barn att få iväg till skolan på morgonen: Boa och Betty, 10 och 12 år.

Hennes äldsta son Melker, 14, kommer aldrig att börja sitt sista år på högstadiet i Fagrabäcksskolan.

– I går när skolan startade hade de pratat om Melker och hållit en tyst minut för honom. De hade gjort i ordning ett minnesrum med en bok som elever kunde skriva sina tankar i, säger Ida.

Det är först nu hon har tid och ork att prata. Förra veckan skulle Melker ha fyllt år. Familjen och hans vänner firade hans 15-årsdag utan honom.

Där stod också den gröna a-traktorn han sett fram emot att börja köra. Familjen hade sett till att avsluta Melkers dröm – att bygga klart den till födelsedagen.

– Han älskade allt vad a-traktorer hette, det var hans stora dröm att få börja köra den. Han byggde om den fyra gånger helt själv, säger Ida.

Melkers gröna a-traktor står kvar i familjens garage.

”Jag bara skriker”

Allt ändrades för lite mer än tre veckor sedan. På kvällen den 31 juli gick Melker hemifrån för att träffa en tjejkompis. Ida påminde honom om att han skulle vara hemma senast vid elvatiden.

Klockan elva på kvällen hör Melker av sig och säger att han kommit hem till sin stuga på tomten och ska sova.

– Jag skickade ett sms och skrev ”godnatt, jag älskar dig, vi ses imorgon”. Han svarade med ”godnatt” och ett hjärta, säger Ida.

Vid halvfem på morgonen vaknar hon och Melkers bonuspappa av att polisen knackar på dörren. De får veta att sonen varit med i en olycka och att det är allvarligt.

På sjukhuset säger polisen att de ska vänta med att gå in till Melker.

– Jag vet inte om det var i 20 sekunder eller 3 timmar. Sen kommer läkare, sjuksköterskor och polis gåendes mot oss. Då börjar jag backa, för jag förstår, säger Ida.

– Jag bara skriker, skriker och skriker och benen bara faller ihop under mig.

Ida har svårt att minnas tiden efter dödsbeskedet. Men hon ringde Melkers pappa, släktingar och vänner som kom till sjukhuset för att ta farväl av honom.

Melker hann inte fylla 15 år.

Förlorar kontrollen över bilen

Exakt vad som hände tidigt på morgonen den första augusti vet hon inte. Melker och hans tjejkompis hade varit i grannorten Åryd, tagit hennes a-traktor hem till Melker för att hämta något och sedan gett sig ut igen.

Melker, som har en vecka kvar tills han fyller 15 år och får köra lagligt, sätter sig bakom ratten.

I en kurva förlorar han kontrollen över bilen, kör av vägen och krockar med två träd i hög hastighet. Kompisen klarar sig, men Melker dör.

– Vi har fått till oss efteråt att Melker dog direkt. På något sätt är det en liten tröst att han inte behövde lida, säger Ida.

Efter Melkers död har hon fått höra att hon och Melkers bonuspappa varit ansvarslösa som låtit honom vara ute sent på natten och köra a-traktor trots att han inte hade åldern inne.

– Vi har hört de som sagt ”hur fan kan man låta en tonåring vara ute så sent på natten? Det har vi inte. Men jag tror alla som har haft tonåringar eller själva varit det vet att det inte går att hålla dem inlåsta och ha koll på dem hela tiden, säger hon.

Enligt Trafikverket har olyckor med a-traktorer ökat och reglerna för fordonen har skärpts, bland annat har krav införts på bilbälte och regler för manipulering av fordonen har skärpts så att de inte ska gå att köra snabbare än 30 kilometer i timmen.

Men mer behöver göras, menar Ida.

– Alla dessa jävla a-traktorer som är manipulerade. Det är för lätt att få dem att gå i de här vansinneshastigheterna, gör det omöjligt. Staten måste ändra på nåt, det sker för många onödiga olyckor, säger Ida.

”Det sker för många onödiga olyckor”, säger Ida.

Döpte platsen till ”Melkers kurva”

Kort efter olyckan åkte hans vänner i en kortege och ställde upp sig i centrala Växjö för att minnas vännen. Förra veckan hölls en minnesstund för familj, släkt, vänner, klasskompisar och lärare med över hundra deltagare.

– Det betyder jättemycket. Det känns som att han inte har lämnat någon oberörd. Jag förstod inte att han var en så stark karaktär som betytt så mycket för många, säger Ida.

Ida beskriver sonen som en glad och påhittig tonåring, som älskade bilar och maskiner och som gick sin egen väg, klädd i sina trätofflor och keps.

Kurvan där Melker dog har informellt döpts till ”Melkers kurva” och en skylt har satts upp vid olycksplatsen. Där trängs blommor, ljus och meddelanden med snusdosor och energidryck.

– Hans syskon åker förbi Melkers kurva varje dag med skolbussen.

– Han är så oerhört saknad. Han gick ut en kväll och det var sista gången jag såg honom. Jag tänker på att livet är så väldigt skört och att man alltid ska försöka leva till 200 procent.

Platsen där Melker dog har informellt döpts till ”Melkers kurva”.

Följ ämnen i artikeln