Ungern kan rösta om Nato på måndag

Publicerad 2024-02-20

Fidesz gruppledare Kocsis Máté signerade brev om att det styrande partiet är redo att släppa in Sverige i Nato på måndag.

På måndag väntas Ungern rösta om Sveriges Nato-medlemskap.

Detta framgår i ett dokument som signerats om regeringspartiet Fidesz gruppledare.

Men innan dess ska statsminister Ulf Kristersson resa till Budapest.

Följ ämnen
Nato

Det är Fidesz gruppledare Kocsis Máté som har publicerat ett signerat dokument på Facebook som gör gällande att partiet kommer stå bakom ett lagförslag om att Sverige släpps in i Nato.

I dokumentet uppmanar han parlamentets talman László Kövér till att ta upp frågan den 26 februari, då parlamentet öppnar efter vinteruppehållet.

Den svenske försvarsministern Pål Jonsson kommenterade beskedet under en pressträff på tisdagsförmiddagen. Han säger att därefter tar ytterligare en process vid.

– Om man röstar om detta på måndag så måste det undertecknas av presidenten, eller talmannen i det här fallet, och sedan ska regeringen i Sverige fatta beslut och sedan ska man från svensk sida åka över och lämna över anslutningsprotokollet till amerikanska utrikesdepartementet, säger han.

Viktor Orbán.

Möte med Kristersson

In i det sista har Ungern och Viktor Orbán försökt förhandla med Sverige för att godkänna Nato-ansökan.

I januari bjöds Ulf Kristersson till Budapest – då grund av spekulationer om att Ungern ville få till nya förhandlingar.

Nu i helgen kom nya uttalanden från Orbán. Han uppgav då för Reuters att han och Ulf Kristersson tagit steg för att ”återuppbygga förtroendet” och att Sveriges Nato-ansökan skulle ratificeras så snart som möjligt.

– Det är goda nyheter att vår konflikt med Sverige snart kommer vara över, sa han då.

Nu står det klart att Kristersson besöker Budapest på fredag. Där ska de diskutera säkerhetspolitiken och Ungerns planer för landets ordförandeskap i EU, skriver Orbán på X.

Uppmaningen till Kristersson

Ungern lovade bland annat att de inte skulle vara sist med att godkänna ansökan. Men när så blev fallet har turerna fortsatt.

I början av februari extrainkallades parlamentet efter att Turkiet godkänt ansökan. Men någon omröstningen blev det inte. Regeringen ville att Orbán och Ulf Kristersson skulle träffas först.

Förra veckan meddelade USA att de skulle sätta press på landet genom att skicka en delegation med senatorer till Ungern.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.