Ebba Busch om bråket mellan Jomshof och Riazat: Rubrikspel

Publicerad 2024-02-27

Ebba Busch.

KD-ledaren Ebba Busch säger att hon inte ställer sig bakom Richard Jomshofs uttalande om att V-ledamoten Daniel Riazat ”borde flytta från Sverige”.

Men samtidigt riktar hon kritik mot Riazat.

– Jag ser problem med flera personers agerande i den soppan.

Ebba Busch säger att hon inte delar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshofs slutsats om att Vänsterpartiets riksdagsledamot borde ”flytta från” Sverige.

– Jag är ganska osugen på att bidra till det rubrikspelet, svarar hon på frågan om hur hon ser på Jomshofs uttalanden.

På frågan om det är viktigt att hon och KD markerar mot ett sådant uttalande, säger Ebba Busch att hon inte står bakom uttalandet. Samtidigt riktar hon kritik mot Daniel Riazat.

– Det är anmärkningsvärt att man har en tung V-företrädare, som gör anspråk på partiledarrollen, mitt i pågående Natodebatt kunde stå med PKK-flaggor i Almedalen och inte tycks tycka att det är problematiskt.

– Jag ser problem med flera personers agerande i den soppan.

 Daniel Riazat (V).

Det var på måndagen som Sverigedemokraternas ordförande i riksdagens justitieutskott, Richard Jomshof, skrev på plattformen X att han anser att Vänsterpartiets riksdagsledamot, Daniel Riazat, ”borde ’flytta från’ Sverige”.

Uttalandet gjordes som ett svar på att partikollegan Mattias Karlsson lyft fram att Riazat inte ville bo bredvid honom i riksdagsledamöternas bostäder.

I Tidöavtalet finns en klausul som slår fast att partierna inom samarbetet ska ”uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Efter att L-ledaren Johan Pehrson kallat SD för ”en brun sörja” i en artikel i Expressen, backade han och bad som ursäkt.

Under ett möte med riksdagsjournalisterna passar Ebba Busch på att rikta en kritisk udd mot Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson efter S-ledarens artikel i tysk media som slog fast att Sverige går i auktoritär riktning.

– S vill underminera M och därför pratar de om SD-regeringen hela tiden. Det är enda sättet att hålla ihop Centerpartiet och Vänsterpartiet, säger Ebba Busch.

– Därför landar debatten om den tyska artikeln om det var alla moskéer eller vissa. Det är en milsvid skillnad att säga att vi ska riva alla moskéer i Sverige och att skriva att vi ska riva moskéer som uppmanar till terrorism.

Aftonbladet söker Richard Jomshof för en kommentar.

Richard Jomshof (SD).