Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

TT

Publicerad 2024-03-19

Viljan att försvara Sverige är högre bland svenskar med utländsk bakgrund än bland övriga – men förtroendet för Försvarsmakten är lägre, enligt en undersökning. Arkivbild.

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

I undersökningen uppger 51 procent av deltagarna med utländsk bakgrund som bor i så kallade utsatta områden att de är beredda att ”delta i en stridande funktion för nationens försvar, trots fara för eget liv” vid ett militärt angrepp mot Sverige.

30 procent är ”mycket villiga” att delta i de hypotetiska striderna.

Motsvarande siffra i övriga Sverige är 47 procent – varav 20 procent förklarar sig vara mycket villiga. Bland grannarna med helsvensk bakgrund i utsatta områden är försvarsviljan 41 procent, varav 17 procent mycket villiga.

Samtidigt har de med utländsk bakgrund i utsatta områden betydligt lägre förtroende för Försvarsmakten än de övriga, enligt Järvaveckans undersökning.

”Att människor som en gång sökt skydd i Sverige nu är redo att stå upp för landets försvar tyder på en stark känsla av gemenskap och tillhörighet”, säger Ahmed Abdirahman, grundare och vd för Järvaveckan, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har utförts av Indikator Opinion på uppdrag av Järvaveckan Research och presenteras i rapporten ”Försvarsvilja och förtroendet för Försvarsmakten”. Totalt har drygt 4 300 deltagit, varav 3 300 bodde i utsatta områden.

Följ ämnen i artikeln