Birgitta Ohlsson fick sitt drömjobb – sedan kom cancern tillbaka

Fick leukemi efter att ha blivit fri från bröstcancern

Publicerad 2024-02-07

Birgitta Ohlsson skulle precis börja drömjobbet efter att ha blivit fri från bröstcancer.

Då fick hon beskedet – hon hade fått leukemi.

– De cellgifter som skulle dödat min bröstcancer verkar ha gett mig leukemi, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Liberalernas tidigare toppkandidat Birgitta Ohlsson fick för några år sedan diagnosen bröstcancer.

Hon berättade själv om beskedet.

”Inga fler flätor. I mitten av juli fick jag diagnosen bröstcancer med lymfkörtelmetastaser (dottertumörer). Jag pendlar mellan känslan av att detta bara är en otäck mardröm som någon kommer att väcka mig ur till att faktiskt se mig själv under tidig vår ha genomgått cellgifter, operation och strålning och kunna planera vår flytt till USA”, skrev hon i ett inlägg på Instagram.

I samma veva hade Birgitta Ohlsson precis fått beskedet om att hon fått sitt drömjobb på National Democratic Institute, NDI, en organisation som USA:s tidigare utrikesminister tidigare ledde. Sedan kom pandemin vilket gjorde att flytten sköts fram.

Birgitta Ohlsson 2017.

Beskedet: Leukemi

Ohlsson fick snabbt vård och genomgick en cellgiftsbehandling. Cancern var så allvarlig att hon inte trodde att hon skulle överleva.

Men när hon precis blivit blivit fri från bröstcancern kom nästa besked i januari – hon hade fått leukemi.

– Först överlever jag en aggressiv bröstcancer och så visar det sig att de cellgifter som skulle dödat min bröstcancer verkar ha gett mig leukemin, säger Birgitta Ohlsson.

Ohlsson togs in på akuten, svårt sjuk i sepsis och lunginflammation. Då varnade läkarna för att det kunde vara värre än så.

– Nästa dag berättade de om leukemin. Allt svartnade och det kändes som om jag fått en dödsdom. Igen.

”Håller kvar mina grundvärderingar”

Sedan flera år tillbaka har Birgitta Ohlsson varit borta från svensk partipolitik och har inte längtat tillbaka.

I det senaste valet valde hon att inte rösta på sitt gamla parti, Liberalerna, och förklarade att motståndet till Sverigedemokraterna var en princip.

Istället valde hon att lägga sin röst på Centerpartiet.

– När det blåser som mest politiskt är det viktigaste man kan göra att stå stilla. Hade jag varit politisk karriärist skulle jag ha stannat kvar i partipolitiken och anpassat mig efter högervridningen. Men jag valde i stället att hålla kvar vid mina grundvärderingar och välja att arbeta i sammanhang där mina värderingar kan vara intakta.

Birgitta Ohlsson var riksdagsledamot för Liberalerna under 16 år och har tidigare varit bland annat EU-minister och demokratiminister.

2017 utmanade hon Jan Björklund om partiledareposten men förlorade striden och valde efter det att lämna politiken.

Följ ämnen i artikeln