C: Lyft infrastrukturen i hela landet

TT

Publicerad 2023-09-05

C-ledaren Muharrem Demirok vill locka tillbaka landsbygdsväljarna. Arkivbild.

Centerpartiet vill rusta upp väg- och järnvägsnätet i landet. Sena tåg, potthål och bristande säkerhet ska åtgärdas.

Dessutom vill partiet se en infrastrukturberedning, på samma sätt som riksdagspartierna samarbetar i försvarsberedningen.

Centerpartiet har tagit fram ett nytt landsbygdspolitiskt program inför sin stämma senare i höst. Enligt C-ledaren Muharrem Demirok innehåller programmet partiets ”själ och hjärta”. Förhoppningen är att förslagen ska locka tillbaka landsbygdsväljarna till partiet.

– Förlorar man på hemmaplan gör man det bara en gång, säger Demirok apropå förra årets valresultat.

För väljarna har det nu blivit tydligt att de enkla svaren och ”falukorvsviftandet” inte gav några lösningar, anser han.

Omfattande kostnader

Programmet innehåller flera förslag som ska förbättra vardagslivet på landsbygden, alltifrån att åtgärda eftersatt underhåll av vägar till bristande mobiltäckning och utbyggnad av laddstolpar.

Partiet vill även se nya stambanor för järnvägen, oavsett hur snabbt tågen ska gå.

– Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i nätet, säger Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson.

Kostnaderna blir dock omfattande, bara nya stambanor uppskattas kosta 200 miljarder kronor, enligt C.

Eftersom det handlar om stora och långsiktiga investeringar behövs det bred uppslutning bland riksdagspartierna, anser partiet.

– Därför föreslår vi att det ska inrättas en infrastrukturberedning av samma modell som försvarsberedningen, säger Bäckström.

Mer egna livsmedel

Andra förslag handlar om livsmedelsproduktion. Bland annat vill C att målsättningen ska vara att minst 80 procent av den mat som konsumeras, och där det finns goda förutsättningar att producera på hemmaplan, ska produceras i Sverige. Det är för flera varugrupper en enorm ökning jämfört med i dag, enligt C.

Följ ämnen i artikeln