Utredare: Bygg 2500 till 5000 nya skyddsrumsplatser per år

Unga kan kallas in till civilförsvarsplikt

Publicerad 2022-11-07

Sverige behöver bygga 2500 till 5000 nya skyddsrumsplatser per år och planer för att utrymma städer ska tas fram.

Det föreslår en ny utredning om den svenska beredskapen.

– Krig är den dimensionerade uppgiften för det svenska civila försvaret, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, på en pressträff.

Platsen för pressträffen var ett befolkningsskyddsrum under Klara kyrka, mitt i centrala Stockholm.

Där lämnade Britt Bohlin över sin 680 sidor tjocka utredning till Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

– Den här utredningen har kommit till i en tid av stor osäkerhet, och den är än mer aktuell idag än när den tillsattes, sa han på sin första pressträff som minister.

Utredningen har tittat på tre områden: civilförsvarsplikt, utrymning av städer och inkvartering samt skyddsrum. Och enligt Britt Bohlin behövs många och omfattande förändringar på samtliga områden.

Kan byggas i tunnlar

Hon menar att det är tydligt att civilbefolkningen är ett strategiskt mål i dagens krigföring.

I dag finns 65 000 skyddsrum i Sverige med plats för sju miljoner människor. Men det behövs fler, enligt Britt Bohlin, som poängterar att i princip inga nya skyddsrum byggts sedan 2002.

– Vi har många nybyggda områden idag där många människor bor, arbetar eller vistas och där det kanske inte finns några skyddsrum över huvud taget. Det anser vi att vi måste ha, säger hon under en pressträff i befolkningsskyddsrummet under Klara kyrka i centrala Stockholm.

Enligt henne behövs 2500 till 5000 nya skyddsrum byggas per år. Till exempel kan man titta på om vissa av Trafikverkets tunnlar kan fungera som skyddsrum.

Hon föreslår att staten ska står för kostnaderna som hon uppskattar kommer att landa på 3,8 miljarder på en femårsperiod.

Fler måste utbildas

Planer för utrymning av städer och inkvartering behöver också tas fram, enligt utredningen. Mellan 400 och 500 civila måste också utbildas för uppdraget.

– När en stad ska utrymmas måste det finnas utrymmare som ser till att arbetet fungerar, annars kan det lätt bli kaos, säger Britt Bohlin.

450 civila måste utbildas för att bemanna skyddsrum och räddningstjänsten måste växa med 3000 personer. Engagerade inom de frivilliga försvarsorganisationerna måste också gå från dagens 3000 till 11 000.

Civilförsvarsplikt för unga

I utredningen har man också förtydligat vilka ansvar och roller olika myndigheter har i den civila beredskapen.

Utredningen föreslår också en civilförsvarsplikt för unga, där de unga som kallas till mönstring kan tas ut för olika samhällsuppdrag. Det första att kallas in skulle kunna bli nästa kull till mönstring, unga födda −05, rapporterar DN.

Britt Bohlin säger att man i utredningen hart fokus på att åtgärderna ska kunna genomföras snabbt – och i utredningen presenteras färdiga lagförslag.

Följ ämnen i artikeln