Hajpad medicin utreds för allvarliga biverkningar

Uppdaterad 2024-01-13 | Publicerad 2024-01-12

USA och EU utreder om de allt populärare läkemedlen mot diabetes och fetma kan ge allvarliga biverkningar.

Det handlar bland annat om ökad risk för självmordstankar.

Arkivbild. Läkemedlet Ozempic.

FDA undersöker om så kallade GLP-1-läkemedel som Ozempic och Wegovy kan orsaka självmordstankar, håravfall och aspiration (att föda hamnar i luftstrupen).

Orsaken till undersökningen är att det har rapporterats in sådana symtom. Men det är fortfarande oklart om de är kopplade till läkemedlen eller orsakats av andra omständigheter.

Enligt ett preliminärt uttalande från FDA på torsdagen sägs det att det inte framgår någon koppling till självmordstankar men att det inte heller definitivt kan uteslutas att ”en liten risk kan finnas”, rapporterar AP. Undersökningen om läkemedlen kommer att fortsätta.

Sedan tidigare undersöker också Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) eventuella kopplingar till självmordstankar.

I en stor amerikansk studie som publicerades i tidningen Nature nyligen kunde forskarna inte finna att medicinen gav fler självmordstankar. Men metoden som användes (retrospektiv observationsstudie), kan inte säkert bevisa detta, även om resultatet ”kan dämpa oro”, rapporterar Reuters.

Danska Novo Nordisk, som producerar flera GLP-1-läkemedel, säger till tidningen BT att läkemedelsbolaget har ett tätt samarbete med både FDA och EMA i utredningarna.

Viss forskning har sedan tidigare kopplat GLP-1-läkemedel till allvarliga matsmältningsproblem som tarmvred och inflammation i bukspottskörteln (pankreatit), även om biverkningarna är ovanliga och i många fall redan nämns på läkemedlens bipacksedlar.

Läkemedel mot diabetes och fetma utreds. Arkivbild.