Man på rymmen från rättspsyk

Uppdaterad 2024-06-20 09.07 | Publicerad 2024-06-19 20.08

Helix i Huddinge. Arkivbild.

En allvarligt psykiskt sjuk brottsling har rymt från Helix i Huddinge, rapporterar TV4.

Mannen är efterlyst av polisen, enligt kanalen.

Mannen har vårdats sedan 2018 på Helix rättspsykiatri i Huddinge söder om Stockholm.

– En patient har avvikit i samband med utevistelse med personal i går och inte kommit tillbaka, säger Ola Broström, verksamhetschef för Rättspsykiatri Vård Stockholm, till TV4.

Enligt kanalens uppgifter dömdes mannen för bland annat mordförsök efter att ha kastat ner en person på tunnelbanespåret i Stockholm.

Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Haft hög återfallsrisk

År 2022 bedömdes risken hög att han skulle återfalla i allvarlig brottslighet, enligt TV4. En chefsöverläkare på Helix begärde då att mannen fortsatt skulle få sluten rättspsykiatrisk vård.

Men nu bedömer man att risken för återfall är lägre än tidigare.

– Han var nu på väg att slussas ut från verksamheten. Då går det till så att man är ute i samhället på olika vis. Den här mannen har haft godkända utevistelser sedan 2020, säger Ola Broström till Expressen.

Mannen har även haft permissioner på egen hand. Och även inför tisdagens utevistelse gjordes en riskbedömning där mannen bedömdes vara i normalt tillstånd.

”Går inte att lova att inget blir farligt”

I januari 2021 rymde en 19-årig morddömd man från Helix. Under rymningen knivhögg han 45-årige Joakim Forsberg till döds.

Ola Broström säger till Expressen att det ”absolut finns en oro” att något liknande kan hända igen.

– Det går inte att lova att ingenting blir farligt. Personen var stabil när han avvek, annars hade han inte fått gå ut. Han var noggrant säkerhetsbedömd. Men sen vet man inte vad som kan hända när folk är på rymmen. Det är alltid ett orosmoment, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln