Migranter i skräck efter dådet i Libyen

Malin Jansson/TT

Publicerad 2019-07-04

Människorättsorganisationer har varnat för att fruktansvärda förhållanden råder i libyska interneringsläger för flyktingar och migranter.

När kriget trappats upp har situationen blivit ännu värre – och bombningen av anläggningen i Tajoura sprider nu skräck bland de inspärrade kring huvudstaden Tripoli.

Omkring 600 migranter och flyktingar sitter inlåsta i interneringsläger i förorten Tajoura utanför Tripoli. De sover tätt på madrasser. Det förekommer övergrepp från vakter, tvångsarbete och råder ständig matbrist, säger frilansjournalisten Anna Roxvall som besökte anläggningen i maj.

– Man kan inte kalla det för ett flyktingläger, för det är det inte. Det är ett fängelse där folk är inlåsta på obestämd framtid, säger hon.

"Fruktansvärda platser"

Majoriteten har stoppats av kustbevakningen då de har försökt ta sig till Europa över Medelhavet, fortsätter hon. Nästan ingen är där frivilligt.

– En familj vi träffade på ett annat ställe hade sålts mellan smugglare runt i Libyen och utsatts för fruktansvärda övergrepp. De var så utmattade att de bad om att bli inlåsta eftersom de visste att de då åtminstone skulle få ett mål mat om dagen, säger Roxvall.

– Men de flesta försöker hålla sig undan de här ställena eftersom det är fruktansvärda platser att vara på.

Människorättsorganisationer hade redan varnat om förfärliga inhumana förhållanden då krigsherren Khalifa Haftar anföll huvudstaden för tre månader sedan, och kriget i Libyen trappades upp.

Om möjligt har situationen nu blivit ännu värre i lägren. Och i tisdags kväll träffades en av hangarerna i Tajoura av den flygbomb som enligt FN dödade över 50 personer, däribland sex barn.

"Alla lider"

Händelsen ska snabbt ha spridit skräck bland migranter i andra läger kring huvudstaden, då överlevande i Tajoura skickat textmeddelanden.

"I går kväll hörde vi ljud av tunga vapen", skriver en 30-årig migrant från Eritrea, som befinner sig i ett interneringsläger i södra Tripoli, till al-Jazira.

"Efter att ha hört om vad som hänt i Tajoura är vi rädda för vad som ska hända härnäst. Alla lider och är stressade".

Roxvall har endast fått tag i en av de unga män som hon träffade i Tajoura. Enligt honom har de ännu inte evakuerats trots flygräden.

Frilansjournalisten är chockad men egentligen inte förvånad över det inträffade.

– När vi kom dit hade en bomb slagit ner bara hundra meter från sovsalen, och splitter hade flugit genom taket och varit nära på att slå ner på ett par bebisar där, säger hon.

– Människor var fruktansvärt frustrerade. De sitter ju inlåsta samtidigt som de hör striderna och vet att de inte är på en säker plats.

Får inte gå ut

Personalen hävdar att de inspärrade i Tajoura får gå ut, men de som bor där vittnade för Roxvall om att det bara sker när läkare och organisationer besöker lägret.

– De ser inte solen särskilt mycket, så sjukdomar sprider sig ju, säger hon.

Många som hon träffade var från Eritrea, Sudan eller Somalia. Och nästan alla väntade på att bli evakuerade av FN:s flyktingorgan UNCHR som har begränsad kapacitet. Någon annan väg ut finns egentligen inte.

– Ibland kommer libyer som betalar ut dem för att de vill vara snälla. Ibland för att de ska användas som gratis arbetskraft, och då blir de ju slavar i stället. En del flyr och andra dör där inne, säger Roxvall.