Stor blodbrist i Uppsala under pandemin

Publicerad 2020-06-14

I skuggan av pandemin har blodlagret minskat kraftigt i Uppsala.

Det är stor brist på blod i alla blodgrupper.

– Vi har haft en svacka den senaste tiden, säger Margaretha Östlund, presskontakt på Geblod.

Östlund är inte orolig över att det inte finns en enda påse med AB+ blod på lagret i Uppsala just nu. Patienter med blodgruppen kan ta emot även O, A och B blod och landets regioner sammarbetar för att pusslet ska gå ihop.

Men att Uppsala ligger i underkant och behöver öka lagret av framför allt A och O blod är inte något hon hymlar om. Det råder inte någon akut blodbrist anser hon, men det behövs påfyllning under de närmaste veckorna.

Mycket blod till få patienter

Till skillnad från vårdpersonal i flera andra län anser Östlund dock inte att det är den nedåtgående trenden i antalet blodgivare som främst bidragit till det numera blygsamma lagret.

– Blodgivarna har varit väldigt flitiga tycker jag. De har ställt upp. Dock har vi haft en svacka den senaste tiden i Uppsala och det beror nog på att det varit några patienter som dragit extra mycket blod. Då kan även ett bra blodlager sina ganska snabbt, säger hon.

Det är akut brist på blod i flera blodgrupper.

Sverige är självförsörjande på blod, men med knapp marginal. I hela landet går det vanligtvis åt en påse blod i minuten, även om takten nu saktat ner i och med att många blodkrävande operationer skjutits fram i skuggan av pandemin.

Men nytt blod behövs ändå dagligen. Blod lagras bara i sex veckor och spädbarn kan inte ta emot blod som är äldre än en vecka.

Nya rutiner under corona

För att givare ska känna sig trygga att ge blod under coronakrisen har blodcentralerna vidtagit en rad åtgärder. I Uppsala åker till exempel inte den lilla blodbussen runt i stan längre, handsprit står prydligt vid centralernas ingångar, sällskap rekommenderas att stanna hemma och drop in-besök är inte längre möjligt. Nu är det tidsbokning som gäller.

I Sverige går det vanligtvis åt en påse blod i minuten.

– Det är för att vi ska kunna styra när blodgivarna kommer in, så att det inte ska bli så mycket väntetider, säger Östlund.

– Sen placerar man inte blodgivarna nära varandra. De ska vara friska när de kommer hit, men det är ändå en säkerhetsåtgärd.

Den som varit sjuk ska vänta i minst 14 dagar med att komma och ge blod. Blodet testas inte för covid-19 i och med att det är en droppsmitta, men den som upptäcker symtom efter att ha lämnat blod ska i vanlig ordning höra av sig till centralen så att den kan vidta åtgärder.

Förra året gav 207 933 personer blod i Sverige, vilket är omkring 1 000 personer fler än året innan.

Följ ämnen i artikeln