Vilde, rebell och reservanter kan avgöra politiska striden

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-22

Centerrebellen som vägrar rösta på Stefan Löfven – liberalerna som vill stoppa Ulf Kristersson.

De oberäkneliga mandaten kan bli en rysare när nästa statsminister ska röstas fram.

– Det är inte omöjligt att vissa röstar emot partilinjen, säger en L-källa.

Alla väntar med spänning på Stefan Löfvens nästa drag – utlysa extraval eller avgå och låta talmannen ta vid.

Väljer han det senare alternativet blir det nya talmansrundor och förr eller senare en ny statsministeromröstning. Då kan Löfven komma tillbaka – eller så prövar riksdagen någon annan, mest troligt Ulf Kristersson (M).

Mandatfördelningen i riksdagen kommer innebära en rysare för statsministerkandidaterna. Om 175 ledamöter eller fler röstar nej faller kandidaten. Liberalerna meddelade i går att de byter sida och stödjer en borgerlig statsministerkandidat. Högerblocket samlar då 173 mandat i riksdagen. Om V stödjer S, MP och C samlar konstellationen 174 mandat.

Stefan Löfven (S) efter misstroendeomröstningen under måndagen.

Omkullkasta spelplanen

Men enskilda riksdagsledamöters röst kan omkullkasta spelplanen.

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl röstade nej till Stefan Löfven vid omröstningen 2019. ”Han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister.” sa hon i ett uttalande. Aftonbladet har de senaste dagarna upprepade gånger sökt Lindahl om hur hon tänker agera vid nästa omröstning, men hon har inte återkommit med svar.

Två politiska vildar finns i riksdagen. Den ena är förre V-ledamoten Amineh Kakabaveh som inte vill rösta fram Stefan Löfven med Januariavtalet i ryggen. Den andra är tidigare L-ledamoten Emma Carlsson Löfdahl som just meddelat att hon lämnar riksdagen. Det blir dock inte förrän den 1 augusti.

Liberalernas röda linjer

Falangstriden inom Liberalerna. L fattade i våras beslut om efter Januariavtalet stödja en borgerlig regering. Partiet var dock djupt splittrat och det är oklart hur de kritiska ledamöterna, kallade ”reservanter” skulle agera vid en statsministeromröstning.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera L-källor som menar att det kommer bli stora interna diskussioner. Bland annat om vad Liberalerna absolut inte kan acceptera för att stödja Ulf Kristersson. En källa kallar det för Liberalernas ”röda linjer”. Det kan till exempel vara ännu hårdare åtstramningar på migrationsområdet som SD vill se.

– Går det så långt så att de röda linjerna överträds, då är det inte omöjligt att man röstar emot partilinjen, säger en L-källa.

En annan L-källa menar att det är otänkbart att ledamöterna inte skulle hålla partilinjen.

– Har vi tagit ett beslut, då följer vi det. Det är vår tradition. Dessutom är det så att om man inte följer partilinjen så riskerar man att inte hamna på riksdagslistan nästa gång, säger källan.

”Extraval - då åker vi ur”

Ett extraval ses som en fullständig katastrof för Liberalerna.

– Då åker vi ur riksdagen. Vi måste nästan fördubbla vårt stöd och det är inte rimligt, säger en L-källa.

Riksdagsledamoten Christer Nylander (L) var en av ledarna för ”reservanterna”. Han vill inte uttala sig om hur han tänker rösta vid en statsministeromröstning.

– Vi får se hur det blir. Vi brukar rösta likadant i partiet, men vi tar ett steg i taget, säger Nylander.

Senare hör Nylander av sig och vill förtydliga att han för egen del kommer rösta med partilinjen.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson menar att alla ovanstående faktorer gör att rena tillfälligheter kan avgöra vem som tar makten vid nästa statsministeromröstning. I måndagens ”Aktuellt” sa han att mycket nu hänger på hur Centerpartiet agerar, något som Aftonbladet också skrev om igår.


Här hittar du senaste nytt om Regeringskrisen 2021.