Rasmus, 11, fick diplom av militären – efter sin kommentar

Publicerad 2016-09-30

11-årige Rasmus Hellenbergs framåtanda gjorde ett intryck på militärerna som belönade honom med ett diplom.

– Det här kommer vara ett minne för livet, säger Rasmus.

För några veckor sedan befann sig delar av Wilska kompaniet, som är en del av Skaraborgs regemente, i Kappelshamn på Gotland.

En dag såg de att en pojke, vid namn Rasmus, stod och iakttog dem på långt håll. De bestämde sig för att gå fram till honom för att fråga om han ville titta närmare på deras stridsfordon – och han var inte sen att tacka ja, skriver de i ett Facebookinlägg: 

När vi är på väg bort till vagnarna uppmärksammar jag att Rasmus inte har några skor på fötterna, jag frågar då varför han inte har något på fötterna. Rasmus svarar då på sin breda gotländska 'man har inte tid att ta på sig skorna när det kommer stridsfordon', ett svar som även kan få de hårdaste av pansarhjärtan att smälta.”

”Ville visa vår uppskattning”

Militärerna kunde inte släppa Rasmus handlingskraft. I onsdags åkte några av dem hem till honom för att överräcka ett diplom som visar att han är hedersmedlem i plutonen och lite presenter. Nu hyllas deras gest, som även tidningen Hela Gotland skrivit om, på Facebook. 

– Det blev ett lyckat initiativ. Vi ville visa vår uppskattning till den här pojken och uppmärksamma hans framåtanda, säger Fredrik Månsson som är chef för kompaniet.

”Vill tacka dem skitmycket”

Rasmus själv är överväldigad över mötet med militärerna. Han har satt upp diplomet och sakerna han fått.

– Att de kom ihåg just mig var helt otroligt. Jag hade inte förväntat mig det, det var överraskande. Jag vill tacka dem skitmycket för att de var så schyssta, det här kommer vara ett minne för livet.

Även Rasmus mamma Johanna Hellenberg vill hylla militärens gest.

– Det är fint att de gjorde det för hans skull. Han är stolt och glad och jag och hans pappa är jättestolta över att han har fått diplomet.

Läs hela inlägget här nedan.