”Kronprinsessan är en naturlig och vanlig tjej”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-04

Catarina Hurtig om sin bevakning av Victoria

Hon har i många år bevakat och rapporterat om kronprinsessan Victoria.

Nu bloggar Catarina Hurtig exklusivt inför kronprinsessans födelsedag på aftonbladet.se

– I kungafamiljen är Victoria min personliga favorit. Hon är en otroligt rolig och spontan tjej som tar sitt uppdrag på största allvar, säger Catarina Hurtig.

Hösten 1999 gick Catarina Hurtig sista terminen på journalisthögskolan. Hon sökte jobb på Svensk Damtidning och fick jobbet som reporter. Snart fick hon uppdraget att bevaka kronprinsessan Victoria.

– Jag var ny som hovreporter och hade precis börjat med att representera kungahuset så våra representationsbanor följdes åt. Jag var i ungefär samma ålder som kronprinsessan och skickades ut av min chef för att etablera en kontakt med henne, berättar Catarina Hurtig för aftonbladet.se.

Uppgiften visade sig bli svår, men också givande och spännande.

– Jag minns att tidningarna hade skrivit om en hemlig förlovning, på grund av Victorias ringar. Jag fick i uppdrag att fråga om det och jag ville ju ställa tusen frågor, så hon undvek ju helst mig till en början.

Ömsesidig respekt

Det blev en annorlunda relation, enligt Catarina Hurtig. I takt med att hon fick följa med och bevaka kronprinsessans arbete i olika länder, växte en ömsesidig respekt fram mellan dem.

– Jag har alltid sett på hennes arbete med beundran och respekt och jag tror att hon respekterar att jag har ett jobb att utföra. Dessutom vill ju hovet att vi ska skriva om det arbete kungafamiljen utför, säger Catarina Hurtig.

Men det var också ett tungt arbete att följa i kronprinsessans spår.

– Jag minns att jag tänkte att man skulle vara prinsessa och få allt fixat åt sig.Men jag blev förvånad över att kronprinsessan gör så mycket själv. Visst får hon hjälp med vissa praktiska saker men hon packar sin egen väska, fixar håret och sminkar sig själv.

Hälsar på varandra

Enligt Catarina Hurtig är det ovanligt att kungligheter sköter sitt utseende själv, om man jämför hur det brukar fungera internationellt.

– Det är fascinerande att hon är så naturlig och en så pass vanlig tjej.

Hur väl känner du kronprinsessan?

– Vi är ju inte nära vänner men vi hälsar på varandra och pratar lite som man gör med en bekant.

Kallar du hennes för ”kronprinsessan” eller ”duar” du henne?

– I början var jag noga med att alltid säga kronprinsessan. Men sedan försade jag mig någon gång och sa ”du”. Då sa hon att det var okej. Det känns konstigt att säga "kronprinsessan" hit och dit till någon som är jämnårig. Samtidigt vill man vara korrekt och inte verka respektlös på något vis.

Vinn boken ”Prinsessor”

Läs mer:

Här hittar du sajten

Susanna Vidlund