Villaägare varma vinterns vinnare

Uppdaterad 2011-12-18 | Publicerad 2011-12-17

Så kommer du spara tusenlappar på billigare elräkningar

Två till tre grader varmare än normalt resten av vintern.

Det är bara att säga: grattis, villaägare.

– Det märks redan för många som får sina elräkningar nu, säger energiexperten Lars Ejeklint.

Mildvädret håller i sig resten av vintern. Det hävdar meteorologer på Meteorologisk institutt i Oslo i en långtidsprognos för det första kvartalet 2012.

Varmast blir det i Värmland och Dalarna. Där blir det tre grader över det normala. Resten av landet kan räkna med 2–2,5 grader varmare än normalt.

Det här innebär stora besparingar för dem som bor i villa.

Lägre pris i år

För en elvärmd normalvilla i Mellansverige kommer det att innebära 1 128 kronor lägre värmekostnader under januari till mars.

– Besparingen blir mindre för dem med bergvärme och fjärrvärme, men det handlar ändå om rejäla besparingar, säger Lars Ejeklint, energiexpert på Vattenfall.

Och jämfört med tidigare år blir besparingen ännu större än grafiken här ovan visar.

– Elpriset är betydligt lägre nu än det var i fjol, så det bidrar till att göra uppvärmningskostnaderna ännu lägre om man jämför med de senaste kalla vintrarna, säger Lars Ejeklint.

Den norska prognosen visar avvikelsen från normaltemperaturen under perioden januari till mars.

Den säger däremot inget om hur varmt eller kallt det kan förväntas bli under de olika månaderna. Den säger heller inget om nederbördsmängder.

Blev fel förra året

– Det innebär att det kan vara sex grader under medelvärdet en dag och sex grader över nästa. Vädret kommer att växla, precis som tidigare, men det växlar kring ett högre medelvärde, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Klart.se.

Säsongsprognosen bygger på 40 olika prognoser från det europeiska vädercentret i Reading i England.

Sedan 2009 har de här långtidsprognoserna från norska Meteorologisk institutt bara visat ordentligt fel vid ett tillfälle, nämligen förra vintern då det blev 4–5 grader kallare än vad meteorologerna förutspådde.

Så berörs du – grad för grad, månad för månad