Varnas för att åka till Sverige

Publicerad 2013-07-14

BANGKOK. Sverige beskrivs som paradiset av rekryteringsföretagen.

Men ligger i topp av länder där bärplockarna råkar illa ut.

– Utan tvekan är det här en form av människohandel. Arbetskraften utnyttjas under slavliknande förhållanden, säger Patchanee Kumnak på Thai Labour Campaign.

Sex av tio thailändska bärplockare kommer till­baka från Sverige med stora skulder – som de måste betala av resten av livet. Endast fyra av tio plockare går jämt upp eller gör vinst efter månader av hårt arbete.

Det visar siffror från organisationen TLC, Thai Labour Campaign, som tar tillvara thailändska arbetares rättigheter.

– Sverige ligger tvåa på vår svarta lista över länder där thailändska gästarbetare har stora problem. Israel toppar och Libyen är trea, säger Patchanee Kumnak, projektledare på TLC.

6 000 kommer hit

I dagarna börjar blåbärssäsongen i Sverige. Cirka 6 000 thailändare har i år beviljats arbetstillstånd för att plocka bär i våra skogar.

De senaste årens bär­säsonger i Sverige har kantats av skandaler där plockarna inte fått ut sina löner, bott under usla förhållanden och varit i händerna på hänsynslösa rekryteringsföretag.

– Utan tvekan är det här en form av trafficking, människohandel. Arbetskraften utnyttjas under slavliknande förhållanden av personer som tjänar pengar på verksamheten, säger Patchanee Kumnak.

2011 skärptes riktlinjerna för bärbranschen och en mängd olika myndigheter – som Migrationsverket, Polisen och Skatteverket – började samverka för att bärplockare från länder utanför EU inte ska explo­ateras. Samarbetet har haft viss positiv effekt.

600 fall – bara 2009

TLC driver för närvarande 30 rättsfall där plockare inte fått ut sin lön – för bärsäsongen 2009.

– Från början hade vi 600 fall under 2009 där plockare inte fått ut nån lön alls eller bara en del av lönen. Det fanns också klagomål om ersättning för övertid. Undan för undan har vi dock löst fallen.

Hon anser att det riktigt stora problemet för bärplockarna finns i Thailand.

– Grundproblemet består av två bitar: dels den thailändska statens policy att uppmuntra människor att gästarbeta utomlands, dels att myndigheterna samarbetar intimt med oseriösa rekryteringsföretag. Det är för många som tjänar pengar på den här verksamheten. Därför fortsätter den.

Statligt samarbete

Cirka 75 000–100 000 thai­ländare åker utomlands för att jobba varje år. 2011 skickade de hem motsvarande 20 miljarder kronor till sina familjer.

Thailändska staten samarbetar med rekryteringsföretag som specialiserat sig på Sverige. Företagen skickar sina rekryterare främst till den fattiga nordöstra delen av Thailand.

Där saknar de flesta utbildning, många är risbönder och få når upp till minimilönen i landet på 300 baht, motsvarande 66 kronor, per dag.

– Rekryterarna drar sina valser och ljuger om de stora pengar som finns att tjäna i Sverige. Dessa rekryterare kommer ofta från byarna här. Inte sällan är de släkt med dem som skriver på bärplockarkontraktet. Rekryterarna får 5 000 baht (1 100 kronor) per plockare han lyckas locka till Sverige, säger Patchanee Kumnak.

Gigantisk summa

Ett kontrakt med ett rekryteringsföretag kostar runt 18 000 kronor. Pengarna ska gå till flygbiljett och försäkring. Boende, transporter och mat betalar plockarna själva.

Det är en astronomisk summa för en thailändsk risbonde. Men staten och rekryteringsföretagen hjälps åt att ordna banklån. Finns det inte hus och mark att pantsätta går staten in som borgenär.

2011 infördes minimilön för utländska bärplockare i Sverige på 18 495 kronor. Men rekryteringsföretag, olika mellanhänder och ökade omkostnader gör att den summa krympt rejält i slutändan när pengarna ska betalas ut.