Per Bolunds känga mot Alliansen: "De har spårat ur"

Publicerad 2015-05-06

Allianspartiernas gemensamma svar på regeringens vårändringsbudget är det sista man gör tillsammans innan man för tillfället går skilda vägar.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är inte imponerad.

– Det verkar som om det inte är särskilt stolta över sin produkt, det känns som de vill gömma undan den, säger han.

Ända sedan Allianspartierna vann makten 2006 har man lagt fram gemensamma budgetar och tillsammans förhandlat fram sin ekonomiska politik. Men efter höstens valförlust är läget ett annat. Beskedet har kommit att de fyra partierna nu ska satsa på egen politikutveckling och presentera egna budgetar. Planen är att man ska samla styrkorna igen före valet 2018.

Nu i vår har man genomfört en hybrid. Partierna lägger fram egna vårmotioner, där man pekar ut vägen framåt. I dag var det Moderaternas tur, som var sist ut.

Men samtidigt har Alliansen skrivit ett gemensamt svar på regeringens vårändringsbudget. Eftersom Stefan Löfven regerat på Alliansens budget sedan kaoset i höstas, såg de borgerliga partierna inga större behov av förändringar.

"De har spårat ur"

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är frän i sin kritik av Alliansens sista gemensamma budgetprodukt för den här gången.

– Det verkar som om det inte är särskilt stolta över sin produkt. Det är ändå den sista gemensamma budgeten för Alliansen och de känns som de vill gömma undan den, säger han.

Enligt Bolund har Alliansprojektet "spårat ur".

– Framför allt när det gäller järnvägen. De drar ju ned med över 600 miljoner på att underhålla och driva järnvägen. Det vet ju alla att det inte är rätt recept. Vi måste satsa för att få järnvägen att fungera.

Han säger sig vara djupt oroad över den brist han ser på satsningar på klimat och miljö.

– Både när det gäller att skydda de biologiska värdena och mångfalden och inte minst när det gäller klimatsatsningar. Det är så klart oacceptabelt.

Planerar att fortsätta förhandla med V

Bolund menar att det är för tidigt att säga om eller hur regeringens budgetarbete kommer att förändras nu när Allianspartierna ska lägga egna varianter. Tidigare har S/MP-regeringen behövt förhandla mer Vänsterpartiet för att samla tillräckligt med stöd i riksdagen. Framöver skulle detta inte behövas, enligt en del uttolkare.

– Vi får ju se, det är ju än då länge bara något Alliansen sagt. Men de ar ju fladdrat lite grann fram och tillbaka och det verkar som de har lite olika syn på om det innebär någonting eller inte. Vi får väl fundera och analysera situationen och se om det kommer innebära några förändringar, säger han.

Han menar dock att det preliminära beskedet är att det blir budgetförhandlingar med V även framöver.

– Vi har ju nu visat att vi kan lägga fram ekonomisk politik och en budget som har stor möjlighet att gå igenom riksdagen. Jag ser ingen anledning i dagsläget att ändra på ordningen att vi förhandlar med V.

Följ ämnen i artikeln