50 sov i receptionen på Migrationsverket

Publicerad 2015-11-06

”Vi har beredskap att ta emot fler asylsökande hela helgen”

NORRKÖPING. För första gången har Migrationsverket upplåtit sitt huvudkontor i Norrköping till nyanlända flyktingar. Natten till fredag sov ett femtiotal personer i receptionen.

Om det är en engångsföreteelse eller om det kan ske igen är för tidigt att säga.

– Vi har beredskap att ta emot asylsökande i receptionen hela helgen, säger Peter Karlsson, beredskapsledare i regionen.

Migrationsminister Morgan Johanssons ord var tydliga: Taket för hur många flyktingar Sverige kan ta emot är nått och man kan inte garantera boende till alla som kommer hit.

Det märks tydligt i Norrköping där Migrationsverkets huvudkontor för första gången får utgöra tak över huvudet för nyanlända flyktingar. En buss anlände vid 22-tiden på torsdagskvällen och Migrationsverkets personal har gjort rum för dem i receptionen.

– Det är cirka femtio personer. De är förvånansvärt nöjda över att bara ha fått tak över huvudet, säger Ines Bejdic, handläggare på Migrationsverkets mottagningsenhet.

– Vi försöker få till andra boendealternativ, men vi vet ju inte hur framtiden ser ut.

Första gången

De ska inte stanna särskilt länge är tanken, under fredagen ska de åka till ett mer permanent boende.

– I morgon kommer de att få frukost och sedan ska de lämna in asylansökan och sina fingeravtryck och sedan köras vidare.

Samtidigt hänger mycket på hur upphandlingen av fler boenden går.

– Det finns beredskap för att ta emot asylsökande i receptionen hela helgen. Sen vet vi ju inte hur mycket folk som kommer men det är inget som tyder på att det blir färre, säger Peter Karlsson, beredskapsledare inom region Öst till nyhetsbyrån TT på fredagsmorgonen.

Det är första gången Migrationsverket låter flyktingar bo på huvudkontoret, men det har skett på andra orter, bland annat på kontoret i Malmö där flyktingströmmen är som störst, berättar Ines Bejdic.

– Inströmningen är väldigt hög och många kommer framför allt till Malmö.

Hårt tryck i Malmö

Malmö har svårt att hantera den strida strömmen av människor. Sent på torsdagskvällen väntade uppemot 400 personer utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö på att bli skjutsade vidare. Det är både barn, vuxna och gamla som tvingas sitta utomhus och vänta, berättar Martin Herou, insatschef vid polisen.

– Det kommer många från Trelleborgs hamn och från Malmö centralstation. Det är lite kaotiskt, man lastar om folk från bussar till andra bussar och under tiden får de vänta länge.

Han säger att det är hårt tryck på Migrationsverket just nu och att flyktingströmmen verkar öka.

– Jag tror att det kommer att komma fler. Jag har varit här tre eftermiddagar och varje dag har det ökat, säger Martin Herou.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset