Jagar – och filmar – terroristen i Tunisien

Publicerad 2015-07-01

Mannen filmar – i elva minuter – när han närgånget följer massmördaren Saifeddine Rezgui hack i häl.

Han är obeväpnad och passerar döda kroppar på stranden.

Videon visar slutskedet av händelseförloppet i tunisiska turistorten Sousse.

Det har gått fem dagar sedan den blodiga terrorattacken på stranden i i tunisiska turistorten Sousse. 38 människor dödades. Minst lika många skadades.

Den 24-åriga studenten Saifeddine Rezgui tog sig med båt eller jetski till stranden. I famnen bar han en kalasjnikov. Det var mitt på dagen och stranden fylld med turister. Kort därefter började massakern.

– Han skrattade och skojade, som en vanlig person. Han valde ut vilka som fick leva. Han sa till vissa: ”Du får gå”, sa ett tunisiskt vittne till brittiska the Telegraph.

En bit därifrån befann sig en man, som enligt Daily Mail jobbar på ett hotell i närheten. Tillsammans med en grupp människor tog han sig i riktning mot stranden. Därifrån hördes flera skott och en kraftig explosion.

Då har Saifeddine Rezguis attack redan pågått i omkring 15 minuter.

Tiotal meter från Rezguis

Enligt vad som framgår av videon var mannen som filmade obeväpnad. Men när han sprang förbi en restaurang plockade han med sig en glasflaska.

Strax därefter passerade Saifeddine Rezguis ett tiotal meter från restaurangen. Mannen gör då det oväntade – går närmre och följer efter.

Väl framme på stranden sicksackar han förbi tomma solstolar, parasoller och flera döda kroppar.

Mannens jakt på Saifeddine Rezgui framgår av den elva minuter långa video som han filmar med sin mobil, enligt Daily Mail. Aftonbladet TV kan visa delar av bildmaterialet.

Slutligen tog sig mannen, via strandkanten, till hotellet där Saifeddine Rezgui sköts ihjäl. Flera skottsalvor hördes. Mannen var bara meter från 24-åringen, som i videon ses ligga död på gatan.

Fler gripna under måndagen

På måndagen har flera personer gripits, misstänkta för att ha hjälpt 24-åringen.

– Vi har börjat med att gripa en grupp, ett betydande antal personer, från det nätverk som fanns bakom den här kriminella terroristen, säger inrikesminister Najem Gharsalli enligt TT.

Den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för dådet. De flesta av de dödade var brittiska turister.

– 18 brittiska medborgare dödades, men vi tror att antalet kommer att stiga till runt 30, säger en talesperson för premiärminister David Cameron.

Följ ämnen i artikeln