Sökte hjälp hos sjukvårdsupplysningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-01

37-åring första svenska dödsfallet i svininfluensa

SÖKTE HJÄLP PÅ TELEFON Förrförra söndagen insjuknade 37-åringen i svininfluensa. Han stannade hemma från jobbet och hoppades bli bättre. Men hans tillstånd blev snabbt värre. 37-åringen kontaktade sjukvårdsupplysningen per telefon i stället för att åka in till sjukhus. Det är inte klarlagt vilka råd mannen fick av sjukvårdsupplysningen, men landstinget ska nu utreda vad som har hänt.

Den 37-årige mannen sökte hjälp hos sjukvårdsupplysningen.

Men dog hemma – i svininfluensa.

– Det är möjligt att han kunnat räddas om han fått vård tidigare, säger Ulf Hansson, chefläkare vid Akademiska sjukhuset.

”DET MÅSTE UTREDAS” Chefläkare Ulf Hansson vid Akademiska.

Förrförra söndagen insjuknade 37-åringen från Uppsalatrakten i influensa.

Dagen efter stannade han hemma från jobbet i hopp om att bli frisk. Men han blev snabbt sämre.

– Han hade ont i halsen, ont i kroppen, och 39–40 graders feber, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Åkte inte till sjukhus

I enlighet med Smittskyddsinstitutets råd kontaktade mannen sjukvården via telefon – i stället för att åka till sjukhus.

– Det var i mitten av veckan. Vi vet inte vilka råd han fick av sjukvårdsupplysningen, men han åkte aldrig in till sjukhuset. Det måste utredas, säger Ulf Hansson, chefläkare på Akademiska.

37-åringen stannade hemma och hans pappa såg till honom om dagarna. I fredags satt mannen uppe och tittade på tv – när hans tillstånd plötsligt blev akut.

– En av hans anhöriga larmade och ambulans tillkallades. Men när de kom till mannens hem var han redan avliden, säger Björn Ragnarsson.

Trots omfattande upplivningsförsök gick 37-åringens liv inte att rädda. Han dödförklarades i hemmet av jourhavande distriktsläkare innan han fördes till patologen på Akademiska.

Var i riskgruppen

I går bekräftades att han hade svininfluensan.

– Detta är det första kända dödsfallet i Sverige där den utlösande faktorn har varit den nya influensan, säger Ulf Hansson.

Mannen led av flera andra sjukdomar i riskgruppen.

– Det finns en rad riskfaktorer. Hjärtsjukdomar, övervikt, andningssjukdomar. Och han uppfyllde flera av dem, säger Ulf Hansson.

Senare i veckan väntas obduktionssvaren som ska fastställa den exakta dödsorsaken.

Kartlägger alltid

Monica Mäki Karlstrand, chef för sjukvårdsupplysningen i Uppsala, säger sig inte känna till om 37-åringen fått rådet att stanna hemma:

– Jag vet ingenting om det här.

Men enligt henne är det rutin att alltid kartlägga personernas hälsa.

– Våra sjuksköterskor är fullt uppdaterade om svininfluensan. De ställer alltid de relevanta frågorna och tar hänsyn till riskfaktorerna.

Det är inte första gången upplysningen hamnar i blåsväder. I maj avslöjade Aftonbladet deras förslag till lönesättning. För att få högsta lön gällde det att sjuksköterskorna inte larmade ambulans eller hänvisade patienter till akuten för ofta. Förslaget drogs till sist tillbaka.

Individuell bedömning

Monica Mäki Karlstrand kan inte säga vad som krävs för att en person med influensasymptom ska hänvisas till sjukhus:

– Det går inte att svara på. Vi gör alltid en individuell bedömning.

Enligt Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, ska riskpatienter med influensasymptom få sjukhushjälp så fort som möjligt.

– Om antivirala mediciner sätts in kan infektionen hämmas, säger hon.

Landstingets informatör Gudrun Orava lovar att i dag reda ut vad som har hänt:

– Vi får gå igenom våra logglistor.

INFLUENSA-AKUTEN: Chatta med Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet om svininfluensan i dag kl 13.00 – 13.30

Följ ämnen i artikeln