Greps – försökte fly från polishunden

Publicerad 2011-11-05

Strax före tio i förmiddags kom larmet om den skjutne mannen i Uppsala. Han fördes till sjukhus med skottskador i buken.

Två unga män, 19 och 21 år, har anhållits för mordförsöket på en 35-årig man i Uppsala.

De greps vid en husrannsakan – där en av männen försökte fly – men spårades av polishund.

– Vi har gjort värdefulla fynd, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

De två männen greps sent igår på eftermiddagen och togs in på förhör efter att polisens insatsstyrka gjorde ett tillslag mot en lägenhet i centrala Uppsala.

En av männen försökte då att fly från polisen.

– Han sprang från platsen, men vi kunde spåra honom med hund och ta med honom in, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Gjort värdefulla fynd

De två männen är nu anhållna misstänkta för mordförsök. De förnekar brott.

Men vid husrannsakan ska polisen ha hittat flera bevis mot männen.

– Vi har säkrat spår och gjort flera värdefulla fynd, vad det är kan jag dock inte gå in på nu, säger Christer Nordström.

Männen är kända av polisen sedan tidigare, bland annat för våldsbrott och rån.

Motivet till mordförsöket mot den 35-årige mannen är fortfarande oklart.

– Vi har en bild av vad som har hänt, men motivbilden är oklar. Vi får se vad som framkommer i förhören med de gripna männen. Och förhoppningsvis kan vi höra den skottskadade mannen under dagen, säger Christer Nordström.

Blev skjuten på jobbet

Det var i går vid klockan 9.37 på fredagsmorgonen som larmet om skottlossningen kom in.

Den 35-årig mannen sköts i magen på sin arbetsplats, en bilverkstad på Stångjärnsgatan i stadsdelen Boländerna. Området är ett industriområde öster om Uppsala, som huserar ett fjärrvärmeverk, en stor sopförbränningsanläggning och företag som General Electric och Pharmacia.

Mannen fördes till Akademiska sjukhuset med allvarliga skador, där han nu även vårdas.

Även 35-åringen är känd för polisen sedan tidigare och har ett kriminellt förflutet.

Bandidos hade lokal i samma hus

Det kriminella MC-gänget Bandidos har sedan hösten 2009 varit etablerade i Uppsala och hade sin lokal i samma hus där skottlossningen inträffade.

– De fanns i det huset, dock inte den här verkstaden enligt den informationen jag fått. Vad vi kan se nu finns det heller ingen koppling mellan Bandidos och skjutningen, säger Nordström.

Polisen letade även under fredagen efter en mörkgrön metallic Saab 9000 årsmodell -95 med registreringsnummer GWT 152, som fortfarande inte har hittats.

Bilen ska ha stulits på Väpnargatan i Uppsala någon gång mellan den 1 och 3 november och enligt vittnen sågs gärningsmannen försvinna i bilen.