Hivman gav upp före tv-sändning

Publicerad 2011-08-25

Kaos på Efterlyst när 20-åringen angav sig till polisen

Den 20-årige mannen var på flykt från tvångsisolering och jagades av polisen.

Men först när han skulle vara med i TV3:s ”Efterlyst” gav han upp – precis före direktsändningen.

– Vi fick ändra på allt, säger programledaren Hasse Aro.

Den 20-årige mannen har haft hiv sedan barndomen och varit efterlyst sedan den 14 juli i år.

Då skulle han inställa sig för tvångsisolering enligt smittskyddslagen efter en dom i Förvaltningsrätten, men kom aldrig dit.

Mannen har jagats av polis sedan dess.

Stressigt i tv-studion

Inför höstpremiären av ”Efterlyst” i TV3 i går kväll hade redaktionen förberett ett inslag om den jagade 20-åringen – och skulle publicera hans namn och bild.

Men en kvart före sändningen kunde polisen gripa mannen.

– Vi fick ett tips om att han skulle befinna sig i Malmöområdet. Våra spanare fick kontakt med honom över telefon och mannen valde att överlämna sig frivilligt då ”Efterlyst” skulle visa ett inslag om honom, säger Helena Ralmark, informatör vid polisen i Skåne.

Polisen omhändertog honom enligt smittskyddslagen och gripandet gick lugnt till. Men på ”Efterlyst”-redaktionen blev det stressigare.

Programledaren Hasse Aro fick besked om att mannen hade gripits mitt under direktsändningen.

– Vi blev tvungna att ändra allt under sändningens gång. Det var en adrenalinkick, säger Hasse Aro, som är nöjd över att ”Efterlyst” hjälpt till att gripa mannen.

Hade oskyddat sex

– Det är jättebra, nu slapp vi hänga ut honom.

20-åringen har sedan länge haft kontakt med infektionskliniken i Malmö.

När han slutade att dyka upp kom det fram att han haft oskyddade samlag med flera kvinnor – utan att berätta om sin sjukdom. Nu kan en av dem ha smittats.

– Han tar inte ansvar för sin sjukdom. Det är stor risk att han sprider smittan vidare, säger Lennart Sverremo, spaningschef vid Malmöpolisen.

20-åringen är även misstänkt för försök till grov misshandel och anmäld av en av kvinna han haft sex med. Han nekar till brott.