Stora mängder snö föll över Västernorrland

TT

Publicerad 2018-02-02

Stora mängder snö har fallit över Västernorrland och Gävleborg de senaste dygnen. SJ har ställt in flera nattåg på grund av det kraftiga snöovädret.

Även i södra Sverige orsakar snön problem.

– Det här är inte klokt! Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Det blir problematiskt med denna snömängd och dessa snövallar. Men var ska man göra av all snö? säger Gun Nilsson i Sundsvall.

TT träffar henne i stadsdelen Sidsjön när hon är på väg hem efter att ha handlat. Snön har vräkt ner över staden.

Busschauffören Stefan Pettersson kan inte komma ihåg när det var så mycket snö i Sundsvall senast.

– Jag har kört en del beställningsresor norrut där det har varit mycket snö. Men där är de bättre med snöhållningen än här i Sundsvall.

Även i Härnösand har det kommit mycket snö. Som värst var det i torsdags, berättar Daniel Berggren.

– Jag var en timme sen till jobbet, det gick inte att se vart vägen gick. Snön går ju jäms med plogkäpparna, så man får ingen hjälp av dem heller. Det var bara att invänta traktorn så man såg vart man skulle någonstans.

Flera decimeter

Snöovädret började i onsdags. Sedan dess har stora mängder snö fallit.

– Vi har kunnat konstatera i våra snödjupsmätningar att det rör sig om flera decimeter, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

– Till exempel har vi en notering om en snödjupsökning på 61 centimeter sedan i onsdags, det är i Gåltjärn (utanför Härnösand).

Gåltjärn hade även det största snödjupet i Sverige på fredagsmorgonen, 175 centimeter.

Under natten mot fredagen började snöfallet mattas av och på förmiddagen tog SMHI bort sina varningar.

– Det snöar fortfarande en del i området, men det är betydligt mindre omfattning och intensitet än tidigare, säger Marcus Sjöstedt.

Inställda tåg

Ovädret fick stora effekter på tågtrafiken. Trafikverket ställde in trafiken på flera sträckor, men under fredagseftermiddagen var den i gång igen på de flesta av dem.

Däremot är trafiken fortfarande stängd på sträckan Sundsvall–Umeå. Delar av sträckan, mellan Örnsköldsvik och Umeå, beräknas öppna igen på lördag morgon medan Sundsvall–Örnsköldsvik öppnar under måndag eftermiddag.

– Det är inte snöröjt på hela sträckan, säger Monica Bengtson vid Trafikverkets presstjänst.

SJ har beslutat att ställa in fem av dygnets nattåg. Två nattåg mellan Narvik och Stockholm. Ett i motsatt riktning. Och två nattåg från Göteborg till Luleå respektive Duved.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Kalmar län, Kronobergs län, Östergötland och Södermanland på grund av snöfall. Ett flygplan på väg till Kalmar från Stockholm omdirigerades till Ronneby på grund av snön. Ett avgående plan har ställts in, enligt flygplatsens hemsida.